Oscar-eső pedagógusoknak

Középiskolai tanárok, általános iskolai és óvodai pedagógusok jöttek össze a most első ízben megrendezett Modern Pedagógus Konferencián. Fontos kérdésekről, a jövő generáció neveléséről, a legújabb módszerekről hallhattak igazán izgalmas előadásokat, de a végén az is kiderült, hogy kik kapták az idei pedagógus Oscar-díjakat.

A mai gyerekekhez már egészen más módon találhatjuk meg az utat – hangzott el a neteducatio.hu által szervezett Modern Pedagógus Konferencián, az év legnagyobb pedagógus eseményén. A gyerekek manapság már folyamatosan online élnek, még a legkisebbek is, tehát a pedagógus sem lehet offline – új módon és nyitottan kell hozzáállnia a neveléshez. Sokféle módon, sokféle csatornát használva lehet hatékony nevelő munkát folytatni. Természetesen a pedagógia és a pedagógusok igyekeznek lépést tartani ezzel a fejlődéssel, kihasználni a digitális világ nyújtotta új lehetőségeket. Balatoni József történelemtanárként a Jocó bácsi világa blogon osztja meg tapasztalatait interaktívan. Ez pedig használható és jó módszereket eredményez az óvodától a középiskoláig. Mindenki más, és a  társadalom sokszínűsége leképeződik az oktatási intézményekben is – mondta előadásában Dr. Bakonyi Anna. Az azonos feltételeket a nevelésben a különbözőségek mentén kell megteremteni.

dscf0116

A konferenciát életre hívó  neteducatio.hu-t  2005-ben alapították, eredetileg tanárok tanácsadásával foglalkozott. 2010-ben a magyarországi piacon elsőként hozott létre egy e-learninget szolgáltató weblapot, ami hamar a tanárok kedvencévé vált. 2013-ban elkészültek az első teljesen távoktatásos továbbképzések a pedagógusok számára. Szakmai kiadványokat 2014-től jelentet meg, ezek kész recepteket szolgáltattak a pedagógusok számára. 2015-re piacvezető céggé vált pedagógusképzésben, kiadványai gyakorlati jellegükből adódóan népszerűek.

dscf0031

A szekcióelőadások után került sor a pedagógus Oscar-díjak átadására, amit Gundel Takács Gábor vezetett. Épp úgy, mint a hollywoodi gálán, egymás után léptek a pódiumra az arany szobrocskákért a díjazottak. A  Facebookon keresztül lehetett szavazni a tél folyamán, februárban pedig nyilvánosságra kerültek az eredmények is a neteducatio.hu Facebook oldalán.

Óvodapedagógusként Mudriné Resku Szilvia nyert Oscart. Ahogy az indoklásban elhangzott, ő a legifjabb generáció példamutató oktatója, újszerű ötleteivel segíti a legkisebbek fejlődését. Mindezek mellett nagybetűs EMBER. „Mi óvodapedagógusok igyekszünk felvenni a fejlődés ritmusát. Szükséges, hogy innovatívak legyünk, hogy nagyon magasan legyünk szakmailag kvalifikálva és nagyon szeressük a gyerekeket. Ha valaki nagyon szereti a gyerekeket és szeretne valami olyat tenni, ami utána még magasabbra tud nőni, akkor mindenkit bíztatok arra, hogy legyen óvodapedagógus, hiszen ez a legszebb hivatás” – mondta el a pódiumon.

dscf0107

Roma Ádám az általános iskolai pedagógusok Oscarját vehette át. Több, mint fizikatanár: szívesen beszélget diákjaival a szünetekben, ha kell, beöltözik mesefigurának is a kedvükért. Szívügye a fogyatékkal élő gyerekek támogatása, akiket rendszeresen visz el bringatúrákra. „Igazgató úr meg is szokta jegyezni, hogy ritkán lát a tanáriban. Ennek oka, hogy minőségi munkát csak úgy tudunk végezni, ha minél több időt töltünk a gyerekekkel. Szeretek sportolni és ebbe az irányba szoktam terelni a gyerekeket is. Nyilván az is fontos, hogy fizikailag és lelkileg is megerősödjenek a tanítványaim” – emelte ki Ádám, aki Nyíregyházáról érkezett a díjátadóra.

dscf0111

Nagy László a középiskolai pedagógusok között lett díjazott, rajztanárként 600 növendékét tanítja empátiakészségre, szeretetre és tiszteletre. Mindezek mellett több mint 100 versenyeredmény igazolta a munkáját az elmúlt 1 évben. „A megváltozott világban is meg kell találni a gyerekben a gyermeket, de haladni kell a korral. Örülök, hogy a mai nap során az interaktív eszközökről volt szó, hiszen én is alkalmazom őket. A mai gyerekek vérében benne van a Facebook, a Twitter, az Instagram. Csak úgy lehet őket megérinteni, hogy haladunk abba az irányba, ami az ő életüket átszövi. Az a három tárgy, amit tanítok – a művészettörténet, a média és a rajz – is alkalmas arra, hogy motiváljam őket. Ebben a világban, ahol a média szövi őket körbe, ezek a tárgyak jók arra, hogy lehessen őket terelni. Egy tanár valamilyen szinten társ is, hiszen az életük nagy részét az iskolában töltik. Nagy kincs van a kezünkben, amit formálni kell” – mondta a díjat megköszönve.

dscf0113

A közönség hatalmas tapsa közepette vehette át a szobrot Gabnai Katalin, a magyarországi drámapedagógiai képzés elindítója, akit szakmai különdíjban részesítettek. Neki ez már szinte a második Oscar-díja, hiszen, részese volt a 2017-es hollywoodi Oscar-díjas Mindenki című film elkészítésének is.

dscf0115

Fotó? Konkoly-Thege György

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez