10.000 éve még egymást ették az emberek Spanyolországban

Kannibalizmusra utaló leleteket találtak a régészek a Santa Maira barlang közelében.

A mai Spanyolország területén a mezolitikumban egyáltalán nem számított kirívónak, hogy az emberhús is a menü része volt a vacsoránál – derült ki Juan V Morales Pérez tanulmányából, amelyet a Santa Maira barlangban talált leletek alapján publikált a Journal of Anthropological Archeology hasábjain.

A Marina Alta régióban, Castell de Castellstől nem messze fekvő barlangban 30 különböző emberi csontmaradványt – köztük 3 koponyát – tártak fel a régészek, ezeket elemezve pedig megdöbbentő eredményre jutottak. A csontokon ugyanis jól látszik, hogy azokat feldarabolták, valamint emberi fognyomokat is találtak rajtuk, ebből pedig arra következtetnek, hogy az áldozatokat emberek fogyaszthatták el, tehát a kannibalizmus jelensége nem volt ismeretlen a régióban.

Ez az első, kannibalizmusra utaló jel a mezolitikumi Spanyolországban, azt azonban még nem tudják a kutatók, hogy az élelemhiány miatt vagy valamiféle ősi rítus, esetleg temetési szertartás részeként fogyasztották-e el társaikat az átmeneti kőkorszak emberei.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez