20 éves a Harry Potter: 7 rekord, amit J.K. Rowling megdöntött

1997-ben jelent meg a Harry Potter sorozat első kötete, a Harry Potter és a bölcsek köve, ami hihetetlen gyorsasággal hódította meg világszerte az olvasókat és tette alkotóját világhírűvé. A 20. évfordulóra meglepetéssel is készül a rajongóinak az angol írónő.

Az ifjú varázslótanonc, Harry Potter életéről szóló sorozat kötetei minden kétséget kizárva korunk legnagyobb hatású könyvei közé tartoznak, számos rekordot megdöntöttek az elmúlt 20 évben. A könyvek szerzőjüket világhírűvé tették, a sorozatból készülő filmek pedig számos fiatal színész karrierjét indították el és tették sikeressé.

00000hpp

Íme, néhány tény, ami bizonyítja a Harry Potter-kötetek elsöprő népszerűségét:

1. A hét könyvből összesen 450 millió példányt adtak el világszerte.
2. J.K. Rowling a világ első milliárdos szerzője, aki a könyvei eladásából tett szert hatalmas vagyonára.
3. A Harry Potter sorozatot eddig 74 nyelvre fordították le. Ezzel persze még sehol sincs A Kis herceg 253 nyelvéhez képest, de már megelőzi Mark Twain Huckleberry Finn kalandjait.
4. A Harry Potter és a Halál ereklyéi lett a leggyorsabban eladott könyv a történelemben.
5. A könyvek megfilmesítése is elképesztő siker volt, ezek után 7 milliárd dollárt kaszáltak a készítők.
6. A Harry Potter és a Halál ereklyéi már a bemutató napján kasszasiker lett és megdöntötte az amerikai box office csúcsot, maga mögé utasítva a 2008-as A sötét lovagot is.
7. A Halál ereklyéi második része pedig világszinten megdöntötte az addigi box office rekordokat.

A 20. évfordulóra meglepetést is tartogat a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző rajongóinak az írónő. A brit nemzeti könyvtárban, a British Libraryban októbertől lesz látogatható a kiállítás, amely bemutatja a könyvsorozat történetét. A szerző a tárlattal megannyi kulisszatitokba is enged majd betekintést, így rajongóknak erősen ajánlott az esemény.

Fotó: Flickr-lozikiki

 

 

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez