Lassan kihalnak a klasszikus zenére szakosodott kávézók Tokióban

Korábban, még a digitális korszak berobbanása előtt nagyon népszerűek voltak, most azonban könnyen juthatnak a szentók, azaz a közfürdők sorsára.

Mekjoku kisszaten – így hívják Tokióban azokat a kávézókat, ahová inkább zenét hallgatni járnak az emberek, mint kávét inni. Pontosabban komolyzenét hallgatni. A név is erre utal, ami szó szerinti fordításban körülbelül annyit takar, hogy “kávéház a zenei remekműveknek”.

Az első komolyzenei kávézók megjelenése az 50-es évekre tehető, akkor ugyanis sokan nem engedhették még meg maguknak, hogy saját bakelitlemezeket vásároljanak és sok háztartásban lemezjátszó sem volt. A szükség szülte tehát az igényt olyan helyek működésére, ahol nyugodt körülmények között tudtak hallgatni klasszikus- vagy jazz-zenét az emberek, így kiszakadva néhány órára a világból.

Ezek a kávézók mára igazi kuriózumnak számítanak, hiszen a technika fejlődésével és az életszínvonal növekedésével már egyre kevésbé volt szükség rájuk, sok be is zárta a kapuit. Néhány kultikus hely azonban megmaradt, ilyen például a Shibuya kerületben működő Lion, ahol a mai napig lehet egy kávé vagy tea mellett Mozartot hallgatni.

A szabályok egyszerűek: az ital mellé komolyzene jár, ami a kiváló hangrendszernek köszönhetően élő, zenekari hangzást nyújt a látogatóknak. Ide nem beszélgetni járnak, hanem sokkal inkább a zene élvezetéért, ezért egyedül érdemesebb érkezni. Nem árt viszont sietni, hiszen egy kihalófélben levő hagyományról van szó, ami könnyen juthat a szentók, azaz a közfürdők sorsára a jövőben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez