Megtalálták a véreskezű uralkodó kincsét a folyó mélyén

Ezer bárka vitte Csang király kincseit, amikor támadás érte őt, és az egész kincstára a folyóba veszett. Így számolnak be a krónikák arról, hogy a mesés kincs hogyan süllyedt el a XVII. század közepén Szecsuán tartományban, a Mennyei Birodalom déli részén.

Szecsuán egyébként négy folyót jelent kínai nyelven. Az egyik folyó, a Min völgyében régészek most megtalálták a legendás kincset.

Több mint tízezer arany és bronz tárgy került elő. Korántsem biztos persze, hogy ez minden, hiszen a régészek tovább folytatják a kutatásokat. A szakértők már így is oda vannak a gyönyörűségtől, mert nemcsak dísztárgyak kerültek elő, hanem fegyverek és hétköznapi használati eszközök is. Vagyis a történészek pontosabb képet alkothatnak arról: milyen is volt az élet a XVII. század folyamán a Mennyei Birodalom déli részén.

Azt már eddig is tudtuk, hogy igen véres volt: Csang Hszien-csung több mint százezer embert végeztetett ki rövid uralkodása idején. Ki volt ő? A császári hadsereg tisztje, afféle Robin Hoodként kezdte karrierjét. Kihasználta azt, hogy a császári hatalom meggyengült. Északról a mandzsuk támadtak a birodalomra, melyet el is foglaltak. A déli részeken anarchia dúlt. Ezt kihasználva lett király Csang Hszien-csung. A parasztok istenítették, amíg a rablott javakat szétosztotta közöttük. Ám amikor ezek elfogytak, akkor elkezdte a parasztokat sanyargatni. Kitört a felkelés: az önjelölt uralkodó több mint százezer embert gyilkolt le egyetlen év alatt.

Aztán menekülnie kellett. Ekkor rakatta bárkákra kincseit. A szállítmányt megtámadták és a kis flotta elsüllyedt. A király tovább menekült, de végül a saját tisztjei ölték meg. Csak a legenda maradt meg a véreskezű Csang király kincséről, mely most előkerült. Ennek Kínában azért van különösen nagy jelentősége, mert a Mennyei Birodalom idején a császári kincstárba kellett beszolgáltatni minden értékes arany tárgyat, melyet törvénytelenül szereztek meg.

A császári kincstárat többször kirabolták – így a XVII. században is, amikor a mandzsuk vették át a hatalmat Pekingben. Amikor Csang Kaj-sek tábornok csapatai feladták Pekinget a polgárháború idején (1945-1949), az egész császári kincstárat magukkal vitték. Vagyis a Mennyei Birodalom emlékei ma sokkal inkább Tajvanon vannak, mint a kínai szárazföldön. Ezért örülnek különösen a kínai régészek annak, hogy megtalálták a véreskezű Csang király kincseit Szecsuán tartományban, Kína déli részén.

Fotó: A Min folyó / Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez