Oroszország és az iráni légi bázisok

Oroszországnak nincsenek támaszpontjai Iránban, de bármikor felhasználhat iráni bázisokat a szíriai légitámadásokhoz.

Ezt erősítette meg Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter. 2016-ban az orosz légierő folyamatosan hajtott végre légicsapásokat az Iszlám Állam ellen Szíriában. Hamadánból indultak a TU 22M3 bombázók és a Szuhoj 34-es vadászbombázók, hogy meggyengítsék az Iszlám Államot, mely Szíria és Irak területén működik 2014 óta. Az oroszok addig használják a bázisainkat, ameddig az szükséges – jelentette ki tavaly Dehgan hadügyminiszter. A Legfelső Védelmi Tanács titkára is megerősítette a szoros együttműködés tényét Oroszországgal.

Szíriában Oroszország és Irán a két legfőbb támogatója Aszad elnök rendszerének. A szíriai elnök csapatai épp az orosz légitámogatásnak köszönhetően tudták visszafoglalni Szíria egykor legnagyobb városát, Aleppót. A szoros orosz-iráni katonai együttműködés aggasztja az amerikai stratégiai tervezőket. Washingtonban ennek ellenére erősödik az a nézet, hogy a terrorizmus elleni nemzetközi harcban szükség van Oroszországra.

Nemrég az USA, Oroszország és Törökország fegyveres erőinek vezérkari főnöke egyeztette elképzeléseit a terrorizmus ellenes harcban. Washingtonban 68 állam külügyminisztere tett hitet amellett, hogy közösen kell végezni az Iszlám Állammal. A jövő hónap végén Moszkvában tárgyal Tillerson amerikai hadügyminiszter. Akkor talán kiderül: lesz-e amerikai-orosz együttműködés a Közel-Keleten, ahol előbb utóbb dönteni kell: mi lesz az Iszlám Állam után…

Fotó: a hamadáni bázison / Farsnews

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez