Örökösnők a világ leggazdagabb asszonyai

Vállalkozó csak nagyon kevés akad köztük. Ez derül ki a Forbes éves jelentéséből, melyet a párizsi Le Figaro női melléklete ismertet.

Nem véletlenül, hiszen a világ leggazdagabb asszonya éppúgy, mint tavaly, a francia Liliane Bettencourt. A L’Oréal örökösnője 39,5 milliárd dollárral végzett az első helyen. Tavaly három milliárd dollárral nőtt a vagyona, ami nem csekélység. Az összesített listán, ahol férfiak is vannak, mégiscsak visszaesett. Immár csak a tizennegyedik! A nők különben is meglehetősen nagy hátrányban vannak a vagyonok terén. A világon 2043 emberről állítja azt a Forbes magazin, hogy a vagyona nagyobb, mint egymilliárd dollár. Közülük mindössze 227 a nő, vagyis 11%.

Még kellemetlenebb a nemek egyenlőségére nézve, hogy a hölgyek döntő többsége életében nem csinált semmit. Csak jó helyre született vagy jól ment férjhez. Mint Liliane Bettencourt. Az idős hölgy elméje már nem a régi, mégis három milliárd dollárral nőtt a vagyona egyetlen évben. A hatalmas vagyonból régebben a francia konzervatívokat pénzelte. Aztán a lánya közbelépett: kínos perek kezdődtek, mondván: a politikusok visszaéltek azzal, hogy az öreg hölgy már nincs egészen a képességei birtokában. Még Sarkozy exelnöknek is magyarázkodnia kellett.

A milliárdos nők közül mindössze tíz számít vállakozónak, vagyis olyasvalakinek, aki saját erejéből szerezte meg vagyonát. A többség örökösnő – mint Liliane Bettencourt. A második helyezett az amerikai Alice Walton, a Wal-Mart üzletlánc egyik örökösnője. Az első tíz között a legtöbb örökösnő amerikai, de van olasz, német, holland és chilei is.

Érdekes módon a Forbes tízes listáján nem szerepelnek ázsiaiak, pedig ez a kontinens mutatja fel a legtöbb dollármilliárdost a férfiak között. Ez valószínűleg azzal magyarázható, hogy a legtöbb ázsiai országban a nők az öröklés során hátrányban vannak, mert a fiú gyerekek számítanak igazán örökösnek. Vállalkozni pedig ebben a környezetben különösen nehéz. Bár Kínában egyre több a dollármilliárdos nő, aki már saját magának köszönheti vagyonát, nem pedig annak, hogy megszületett vagy jól ment férjhez.

Fotó: Liliane Bettencourt / Women Fitness

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez