Bemutatjuk Egyiptom legkedvesebb idegenvezetőjét

Egyiptom már évek óta próbálja visszacsábítani az arab tavasz idején elpártolt turistákat, de hiába. Mindig közbejön valami, ami elbizonytalanítja az utazókat. Pedig az állam mellett sok polgár is teszi, amit tennie kell.

Köztük Passant Nur Eldin is. A fiatal nő igazságtalannak érzi, hogy miközben korábban csak rövid időre riasztotta el a turistákat Egyiptomtól egy-egy terrortámadás, addig 2011 óta nem sikerül lábra állnia az idegenforgalomnak országában. Még akkor sem, ha az Egyiptomban látható fáraókori csodákat sehol másutt a világon nem lehet megtekinteni.

Úgy döntött hát, hogy szerelembe ejti az embereket az országgal. Pontosabban annak múltjával, régészetével és művészetével. Meg történeteivel. Videókat kezdett készíteni, amelyekben mesél. Okosan és kedvesen, annyira, hogy a Facebookon és a YouTube-on is elérhető sorozata okán már többen szerelembe is estek – nemcsak Egyiptommal, hanem a kedves, lelkes és kreatív idegenvezetővel is.

Ezen a videón például a Szfinx orráról mesél, arról, hogy nem is Napóleon katonái törték le 1798-ban, hisz már 60 évvel korábban így rajzolta le egy holland utazó. Sőt: már a 15. században egy egyiptomi történész arról írt, hogy egy szufi tanító végzett az orral, mert elege lett abból, hogy a Szfinxet csodatévőként tisztelték a helybeliek. És elnézést kér Napóleontól a gyanúsítgatásért.

Itt pedig az Egyiptomi Múzeumba visz el bennünket az ikonikus kairói tér, a Tahrír mellett és bemutatja kedvenc szobrát, amely egy 4500 éves szerelmi történetről mesél – egy gyönyörű nő és egy törpe románcáról. És arról, hogy a pár és a lábuknál ábrázolt gyermekeik bőrszínén is látszik, hogy a férfiak kint dolgoztak a tűző napon, míg a nőknek tejfehér maradhatott a bőrük, mert ők otthon maradhattak.

Lehet, hogy nem annyira tudományos, amit Passant Nur Eldin mesél. Viszont vitán felül imádni való. Az iménti videóját például több mint 10 ezren osztották meg – csak a Facebookról.

 

 

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez