Májadománytól a gyíkgyűjtésig – furcsa hozományok Szaúd-Arábiában

Törvényt kellett hozni a minap Szaúd-Arábiában arról, hogy mekkora lehet a plafon az örömapák által követelt hozományok esetében. Pedig kiderült: nem csak pénzéhes apósjelöltek léteznek ott sem.

Nagyban visszafogja a házasodni vágyókat Szaúd-Arábiában az, hogy mohó örömapák túl magasan szabják meg a lányuk kezéért kifizetendő hozomány összegét. Igazán szerencsésnek mondhatja magát az a vőlegény, aki olyan apósjelöltekbe botlik, mint amilyeneket az Al Arabiya hírtelevízió talált. Ők ugyanis úgy gondolják: nemcsak a pénz teheti boldoggá a lányukat és rajtuk keresztül őket.

Nemrégiben a közösségi médiában volt egy videó, amin egy jazáni lányos apa azt mondta a lánya kezére pályázó férfinak, hogy a házasság előfeltétele a Korán bemagolása. A 26 éves vőlegényjelölt ezt teljesítette, azóta már össze is házasodtak.

Aszírban pedig egy apa 10 dínárban szabta meg a hozomány összegét. Ez forintban is igencsak méltányos, alulról súrolja a 800-at. Azt mondta, azért, mert meg akarja dönteni a csillagászati hozományok hagyományát, ami miatt sokan nem engedhetik meg maguknak a nősülést. Rajta is túltett egy másik apa, aki 1 dínárt kért. Szerinte vallási kötelesség a házasulandók útját egyengetni és felgyorsítani.

De van, aki csak az esküvői vacsora költségeit várta a vőlegénytől, cserébe pedig egy villát ajándékozott az új házasoknak, hogy ne kelljen adósságokba verniük magukat közös életük kezdetén.

A legfurább azonban egy menyasszony kérése volt. Ő 300 tüskésfarkú gyíkra tartott igényt a vőlegényétől, méghozzá úgy, hogy a férfinak személyesen, bármiféle segítség nélkül kellett befognia és leszállítania a csúszómászókat. Végül 100 gyík érkezett, de az esküvő így is létrejött. A lány ugyanis a gyíkfóbiás vőlegény elkötelezettségét tesztelte.

De akad olyan apa is, aki szerint a legdrágább hozomány egy fiatalember lojalitása – az apjához. Ott a vőlegényjelölt a mája egy részét adományozta beteg édesapjának és az apósjelöltet annyira meghatotta az önzetlensége, hogy elállt bármiféle anyagi követeléstől.

Akárcsak az az apa, akiről korábban számoltunk be, és akiről dicshimnuszokat zengtek a szaúdi netezők. Ott a vőlegényjelölt annak rendje-módja szerint összegyűjtötte a meglehetősen drágára taksált menyasszonyért járó összeget. Ám amikor a leánykérésre igyekezett, baleset érte. Miközben mentették, az összeverődött sokaságban eltűnt az autóból a számlájáról éppen levett bankjegyköteg. Azért ő odaállított a lányos házhoz, és azt kérte: halasszák el egy évvel az esküvőt, hogy újra össze tudja szedni a pénzt. Az apósjelölt azonban hallani sem akart erről. Inkább leszállította a hozomány összegét a jelképes 1 riálra.

Fotó: Flickr

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez