Királyréten új programot indít a hétvégén az AHU

A Csepp a Tengerben Alapítvány táborában, Királyréten indul útjára az Érzékenyítő Program. Hogy ez mi, azt az AHU Érzékenyítő Programért felelős gyakornoka, Könczöl Zsófi árulja el.

A Magyar Afrika Társaság hosszas tervezés, szervezés, ötletelés után hamarosan útjára indítja az Érzékenyítő Programját. Ennek során óvodától a középiskoláig tartanak Afrika témájú élménypedagógia-foglalkozásokat és iskolákban, gyermekotthonokban, kórházak gyermekosztályán lévő gyerkőcök mindennapjait szeretnék egy kicsit megszínesíteni szintén afrikai elemekkel átszőtt élményterápiás foglalkozásokkal.

A program szombaton indul – az AHU csapata Királyrétre látogat, a Csepp a Tengerben Alapítvány táborába. Ez az alapítvány hosszú évek óta segíti és támogatja önkéntes tevékenységével a pilisi gyermekotthonban élő gyerekeket – kéthetente különböző foglalkozásokat tartanak nekik év közben, nyáron pedig táborokba viszik őket. Az a tapasztalatuk, hogy az állami gondozásban felnövő gyerekek az intézményekből kikerülve védőháló nélkül könnyen és gyorsan kallódnak el, csúsznak le. Ezért próbálják őket felkészíteni arra, hogyan tehetnek ez ellen, hogyan szerezhetnek munkát, biztos lakhatást, hogyan élhetnek kiegyensúlyozott életet és közben hogyan lehetnek nyitottak a társadalmi problémákra, hogyan segíthetnek az elesetteknek és vállalhatnak felelősséget magukért és embertársaikért.

A mostani tábor európai uniós támogatásból valósulhat meg, célja a társadalmi érzékenyítés: olyan társadalmi rétegekkel ismertetik meg a 14 és 20 év közötti fiatalokat, akik hozzájuk hasonlóan hátrányos helyzetből indulnak vagy életük során lehetetlenedtek el. Hajléktalanszállóra és börtönbe látogatnak el, lesz interaktív színházi program és különböző előadások, workshopok az egyes hátrányos helyzetű társadalmi csoportok megismerésére.  A hangsúlyt a szolidaritásra, önkéntességre és a társadalmi érzékenyítésre helyezik.

Ebbe a programba kapcsolódik tehát be a Magyar Afrika Társaság csapata is és viszi el a fiataloknak egy izgalmas, távoli lehetőséggel teli kontinens hangulatát, kultúráját, társadalmát, a humanitárius segítségnyújtás és az önkéntes munka szeretetét. Remélik, hogy sok gyerek arcára tudják majd rávarázsolni azt a méltán híres, őszinte, fülig érő szájú afrikai mosolyt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez