Négyszáz százalékos a telítettség a világ egyik legzsúfoltabb börtönében

Haitin elképesztő körülmények között élnek a rabok, akiknek nagy része még csak nem is tudja az ítéletét.

Haiti nemzeti fegyháza négyszáz százalékos telítettségével a világ legzsúfoltabb büntetés-végrehajtási létesítményei közé tartozik. A rabok 80 százaléka pedig előzetesben ül a cellákban: mindössze 529 valódi elítélt van a fegyházban, 3830-an még várnak az ítéletükre.

A zsúfoltság oka, hogy a 2010-es földrengés szinte teljesen elpusztította a kormányépületek nagy részét, így az országban megbénult az igazságszolgáltatás. A börtönök így telítődtek, és most van olyan rab, aki már hat éve vár arra, hogy kihirdessék a végleges ítéletét. Addig azonban – és feltehetőleg utána is – kénytelen elviselni az embertelen körülményeket. – számolt be róla az SBS adása.

Van olyan cella, ahová 49 férfit zsúfoltak be, és a szobában még wc sincs. Egymás hegyén-hátán fekszenek az emberek, akik között sokan betegek. Nem ritka a tuberkulózis vagy kolera miatti haláleset sem.

A sokkoló körülmények miatt idén egyszer már középpontba került Haiti, amikor a Human Rights Watch World Report megállapította, hogy az ország börtönei súlyosan túlzsúfoltak.Tavaly ősszel pedig az az eset járta be a világsajtót, amikor 170 rab szökött meg egy, a Haiti fővárosától 45 kilométerre fekvő börtönből.

Arra jelenleg kevés esély van, hogy a közeljövőben változni fog a helyzet, hiszen már a 2010-es földrengés előtt is a világ egyik legszegényebb országa volt Haiti. A természeti katasztrófa azonban megsemmisítette az ország addig felépített gazdaságának nagy részét, amit tovább tetőzött a Matthew hurrikán tavaly októberi pusztítása. A kilátástalan helyzetből pedig a mai napig nem sikerült kilábalnia az államnak Haitin.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez