Csapásmérő amerikai flotta tart Észak-Korea felé

Nem sokkal azután, hogy az amerikai flotta rakétacsapást mért Szíriára, Trump elnök elrendelte: egy erős amerikai flotta induljon Szingapúrból Észak-Korea felé.

Ez a flotta, melyet a Vinson repülőgép-hordozó vezet, nemrég hadgyakorlatot tartott közösen Dél-Koreával. Jelenleg Észak-Korea a legnagyobb fenyegetés a térségben – indokolta meg a flotta mozgását a szóvivő. A flotta nemcsak repülőgépekkel és csapásmérő rakétákkal van felszerelve, hanem rakétaelhárító rendszerekkel is. Még ballisztikus rakétákat is képes elhárítani. Észak-Korea az elmúlt napokban több rakétakísérletet hajtott végre és ez komoly riadalmat okozott a térségben.

Rex Tillerson külügyminiszter ennek kapcsán Dél-Koreában kijelentette: a türelmünk elfogyott! Ha kell, akkor az USA katonai eszközökkel is megoldja ezt a problémát. A Nemzetbiztonsági Tanács Washingtonban nemrég azt javasolta Trump elnöknek: telepítsen újra atomfegyvereket Dél-Koreába. Az atomfegyvereket a hidegháború végén vonták ki innen. A másik javasolt opció az volt, hogy öljék meg Észak-Korea diktátorát, aki állandóan atomháborúval fenyegeti a világot. Az amerikai flotta közeledésére Észak- Korea most úgy reagált, hogy az USA a háború szélére sodorta a világot.

Kína az egyetlen szövetségese Észak-Koreának. Trump elnök a héten találkozott Floridában Hszi Csin-ping elnökkel. Aki egyetértett velünk abban, hogy Észak-Korea fegyverkezése nyugtalanító szintet ért el – nyilatkozta a találkozó után Rex Tillerson amerikai külügyminiszter. Peking semmiképp sem helyesli a katonai megoldást. A koreai háborúban (1950-53) Kína és az USA szembenállt egymással. Mao elnök legidősebb fia Észak-Koreában esett el. Donald Trump viszont úgy nyilatkozott: ha Kína nem oldja meg a problémát, akkor mi egyedül is megtesszük ezt! Szíria komoly figyelmeztetés volt Észak-Koreának, melynek partjaihoz most erős amerikai flottaegység közelít.

Fotó: USS Carl Vinson / Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez