14.000 éves falut fedeztek fel Kanadában

A valaha feltárt legrégebbi település Észak-Amerikában még az őslakos heiltsuk történelmében is szerepel.

A Brit Columbiához tartozó Triquet-szigeten bukkantak a régészek annak a 14.000 éves falunak a maradványaira, amely eddig a legkorábbi lakott településnek tűnik Észak-Amerikában. Az egyiptomi piramisoknál is jóval idősebb település feltárásakor számos eszközt is találtak a CTV News szerint, ezek főként a tűzgyújtáshoz használatos tárgyak, lándzsák, horgok voltak és egészen a jégkorszakig visszamenőleg festenek képet arról, hogyan alakulhatott ki a civilizáció Észak-Amerikában.

A földminták elemzésekor maguk a kutatók is meglepődtek, arra ugyanis ők sem számítottak, hogy jégkorszaki emberek lakhelyeit találják meg, számos olyan eszközzel, melyek tökéletes állapotban maradtak fenn az idők során. Így most teljesen új szemszögből vizsgálhatják Észak-Amerika történelmét és az akkori népmozgásokat.

A szakértők szerint Brit Columbia partvidéke ugyanis fontos útvonal lehetett egykor az észak-amerikai népvándorlásban. A leleteket pedig alátámasztják a Heiltsuk őslakos törzs szájhagyomány útján fennmaradt emlékezései is az ősi tengerparti falvak létezéséről Kanadában.

 

Fotó: Hakai Institute

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez