Oszama bin Laden után Kim Dzsong Unt is elteszi láb alól a Seal kommandó?

Megérkezett Puszanba, Dél-Korea legnagyobb kikötőjébe az az amerikai hadihajóraj, melyet Trump elnök küldött oda. Korábban Tillerson külügyminiszter Szöulban közölte: az USA türelme elfogyott! Akár egyedül is leszámol Észak-Korea ifjú diktátorával, aki szinte naponta fenyegeti meg atomháborúval a környezetét.

Hszi Csin-ping kínai elnök, aki nemrég Floridában találkozott Trumppal, türelemre intette az amerikai elnököt. Akinek a nemzetbiztonsági tanács azt javasolta: ölesse meg Kim Dzsong Unt!

A dél-koreai sajtó megírta: már gyakorol az a különleges kommandó, amely 2011 májusában meggyilkolta Oszama bin Ladent Pakisztánban. A Navy Seal 6 Team kommandósai helikopterről ugrottak le Pakisztánban, ahol saját házában ölték meg az Al-Kaida főnökét, aki megszervezte a szeptember 11-i merénylet sorozatot az Egyesült Államokban 2001-ben. Most ugyanez a kommandós csapat Dél-Koreában együtt gyakorol a helyi erőkkel – várva Trump elnök parancsát. Oszama bin Laden meggyilkolása idején a Fehér Házban élőben nézte az akciót Obama elnök és Hillary Clinton, aki akkor külügyminiszter volt.

Lehet, hogy a Navy Seal különleges kommandója újabb hasonló akcióra készül Észak-Koreában? A dél-koreai sajtó szerint ez egyértelmű, de ugyanakkor az is világos, hogy Észak-Koreában a körülmények sokkal nehezebbek. Pakisztán, ahol Oszama bin Ladent megölték, az USA szövetségese. Az amerikaiak viszonylag jól ismerték az országot, már csak azért is, mert a pakisztáni tisztikar jelentős részét ők képezték ki. Magát Oszama bin Ladent is a CIA pártfogolta Afganisztánban, amikor az oroszok ellen harcolt. Ilyesmiről Észak-Korea esetében szó sem lehet.

A világtól elzárkózó nemzeti kommunista rendszer ősellenségnek tekinti az Egyesült Államokat, mellyel háborúban is állt 1950 és 1953 között. Kim Dzsong Unnak még a pontos életkora is államtitok. Csak nagyon kevesen tudhatják, épp hol tartózkodik a Kim dinasztia harmadik uralkodója. Trump tehát nagy kockázatot vállalna, ha kiadná a parancsot Kim Dzsong Un likvidálására. Hszi Csin-ping kínai államfő a hírek szerint telefonon figyelmeztette is erre. Észak-Korea ifjú diktátora tehát egyelőre nyugodtan fenyegetőzhet újra atomháborúval. Egyelőre…

Fotó: Navy Seals Afganisztánban / Wikimedia Commons

(Visited 9 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez