Nemzetközi vízilabda kupadöntő szombaton – három hónappal a világbajnokság előtt

A 17. FINA Világbajnokság vízilabdatornájának házigazdája két európai kupadöntővel hangol a nyári csúcseseményre. A május 25. és 27. között a Duna Arénában zajló férfi Bajnokok Ligája Hatos Döntő előtt április 14-én és 15-én rendezik meg a női LEN-kupa döntőjét a budapesti Tüske Uszodakomplexumban, a világbajnokság egyik leendő edzéshelyszínén. A pénteki két mérkőzés során eldőlt, hogy szombaton az olasz Plebiscito Padova és a házigazda UVSE játssza a torna döntőjét.

Ünnepi hangulatban zajlott a második számú női európai kupadöntő első napja, hiszen nagypénteken indult a torna, a húsvéti ünnepek előestéjén. Ünnepi volt azért is, mert napra pontosan három hónappal a július 14-én kezdődő 17. FINA Világbajnokság előtt jártunk, erre hívta fel a figyelmet pénteken este a díszkivilágítást kapó, kék színben pompázó Lánchíd is.

Az Európa-bajnok magyar női vízilabda-válogatott számos tagja érdekelt volt a LEN-kupa négyes döntőjében a rendező UVSE és a szintén a kupagyőzelemre törő Dunaújváros keretében, de ad nemzeti válogatottat az orosz Ugra Khanty-Mansysk és az olasz Plebiscito Padova is.

A két éles tétmérkőzés kiváló lehetőség a bizonyításra a világbajnoki keretbe kerülésért vívott harc kellős közepén járó játékosoknak. Bíró Attila, a vb-házigazda válogatott szövetségi kapitánya a helyszínen követi a tornát.

„A válogatott játékosok 70 százalékát láthatjuk egy nemzetközi torna négyes döntőjében, ami nagyon jó és örömteli dolog. Sok jó egyéni teljesítményre számítok, amire majd a világbajnokságon is szükség lesz az éles szituációkban. Egy nemzetközi torna mindig kiváló lehetőség a játékosoknak arra, hogy a kapitány felé bizonyítsanak, sokkal többet mond, mint egy magyar bajnoki. Igaz, a legtöbbet majd a jövő keddi, Olaszország elleni Világliga-selejtező ér majd” – fogalmazott Bíró Attila.

polo2

Az első elődöntőben a két évvel ezelőtti ezüstérmes Plebiscito Padova biztosan győzte le az orosz Ugra Khanty-Mansyskot (9-7), a magyar rangadón a tavalyi Euroliga-ezüstérmes UVSE egy rendkívül izgalmas mérkőzésen az utolsó negyedben tudott felülkerekedni a nagyszerűen játszó Dunaújváros ellen.

Szücs Gabriella, az UVSE Európa-bajnok, vb-bronzérmes játékosa így összegzett az első nap után: „Fontos állomás ez a klubnak, de nekünk játékosoknak is. Ahogy a kapitány is elmondta, sokat nyom a latban a nemzetközi szereplés. Személyesen is fontos, de a magyar válogatott megítélésének is, jó, ha látják, hogy két magyar klub is ott van egy ilyen esemény döntőjében, számolni kell velünk klub és válogatott szinten is. A keddi válogatott meccs előtt fel tudjuk venni a ritmust, erre is jó ez a hétvége.”

A LEN-kupa döntőjét szombaton, 19.15-kor rendezik a Tüske Uszodakomplexumban.

LEN-kupa, négyes döntő, elődöntők:

Plebiscito Padova (olasz)–Ugra Khanty-Mansysk (orosz) 9-7 (2-0, 3-0, 2-4, 2-3)

UVSE (magyar)–Dunaújvárosi Egyetem-Maarsk Graphics (magyar) 8-6 (3-1, 1-2, 1-2, 3-1)

Az április 15-i program:

A 3. helyért: Ugra Khanty-Mansysk–Dunaújvárosi Egyetem-Maarsk Graphics – 17.15

A döntőben: Plebiscito Padova–UVSE – 19.15

Fotó: Merész Márton

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez