Ezt tette a környezettel a spirituális fesztivál Indiában

10 évig fog tartani, amíg helyreállítják a Jamuna folyó medrét Indiában a Sri Sri Ravi Shankar guru neve által fémjelzett, háromnapos tavalyi spirituális fesztivál után.

Hiába imádkozott a világbékéért tavaly márciusban több, mint 3 millió ember Delhiben a Jamuna-folyó partján, egyelőre úgy néz ki, hogy a spirituális fesztivál inkább kárára vált a környezetnek. Egy friss jelentés szerint ugyanis 10 évig fog tartani, amíg a folyómedret helyreállítják, olyan nagymértékű a háromnapos rendezvény által okozott pusztítás.

000india

Az India egyik legismertebb guruja, Sri Sri Ravi Shankar neve alatt futó fesztiválon csak a színpad foglalt el három hektárt, a folyóra pontonhidakat, a szárazföldre pedig ideiglenes épületeket és parkolókat építettek, ezzel totális pusztítást okozva a helyi ökoszisztémában. A folyómeder mellett az ártéri területek is sérültek 170 hektáron, megváltozott a környezet domborzata és sérült a biodiverzitás.

A The Times of India szerint az ország legnagyobb környezetvédelmi hivatala egy évvel a fesztivál előtt már korlátozta az építési tevékenységet a helyszínen, de mire kimentek, az építkezések már elkezdődtek. Shankart akkor 50 millió rúpia fizetésére kötelezték “környezetvédelmi kompenzáció” címén, amit ő visszautasított és azt mondta: inkább börtönbe vonul, minthogy kifizesse a büntetést. Most azonban kiderült, hogy majdnem tízszer akkora a kár, mint az előzetes becslések alapján gondolták.

A Himalájában eredő Jamuna nemrégiben kapott az emberekével megegyező jogokat, így a szent folyónak okozott kár különösen nagy jelentőséggel bírhat majd a tárgyalások során, ha lesz az ügynek folytatása.  Erre nagy esély van, mivel az utóbbi két évtizedben több tízmillió rúpiát költött a kormány a folyó megtisztítására. Delhi területén ugyanis erősen szennyeződik az emberi tevékenység miatt a hegyekből még kristálytisztán érkező víz. A helyreállításnak azonban nem volt nagy sikere eddig, a helyzeten pedig tovább súlyosbított a tavalyi spirituális fesztivál.

Fotó: Twitter – krishan chopra

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez