Megmutatjuk, hol vannak a női politikusok

Méghozzá a térképen. Egy kis magyarázatot is fűzünk hozzá.

Ma összesen 17 nő tölt be állam- és kormányfői posztot a világon – 2015-ben még kettővel többen voltak. Az ENSZ adatai szerint a parlamenti képviselők száma ugyanakkor – ha csak kicsit is – de nőtt ez alatt az idő alatt: két éve 22.6 százalékát tették ki a világ törvényhozóinak, míg ma 23.3 százalék az arányuk. Az összesen 273 házelnökből 53 a nő.

Ami a minisztereket illeti: 730-ról 732-re nőtt a számuk – százalékban kifejezve ez 18.3. Európában az arány az átlagnál magasabb – most 22.5 százalék, szemben a 2015-ös 21.6-tal. Leginkább az Egyesült Királyságban és Romániában nőtt a miniszterasszonyok száma – három-hárommal.

Az Interparlamentáris Unió (IPU) főtitkára, Martin Chungong úgy véli: ezek az adatok azt mutatják, hogy a fejlődés rendkívül lassú. A hatalmat még mindig a férfiak tartják keményen a markukban, és jóllehet egyes területeken, a házelnökök esetében például kedvező a trend, még mindig rengeteg a tennivaló, ha a nők a férfiakkal azonos pályán kívánnak játszani. Szerinte nincs hatékony és felelős demokrácia kiegyensúlyozott nemi arányok nélkül a hatalmi pozíciókban.

Az adatokat részletesen itt nézhetik meg:

adatok

A magyarokat is.

Forrás: UN Women

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez