ENSZ-akták megnyitása – már 1942-ben tudtak a holokausztról

Az ENSZ háborús bűnöket vizsgáló bizottsága szinte szinkronban dokumentálta a holokausztot 1942-től fogva – derül ki egy most kiadott könyvből, illetve most megnyitott archívumból.

Az emigráns csehszlovák és lengyel kormány részletes jelentésben tájékoztatta az ENSZ háborús bűnöket vizsgáló bizottságát a zsidók tömeges kiirtásáról szinte attól kezdve, hogy a nácik 1942 januárjában erről határoztak Wannseeben. A gázkamrák padlói síkosak a meztelen emberek izzadtságától – áll például az emigráns lengyel kormány jelentésében. Érdekes módon az ENSZ-nek ezeket a dokumentumait a mai napig szigorúan őrzik: csakis akkor lehet kutatni azokat, ha az érintett ország kormánya ezt kéri, illetve az ENSZ főtitkára jóváhagyja a kérvényt. Dan Plesch történésznek ez sikerült. A University of London tanára könyvet tett közzé arról, hogy miért nem kutatták igazán a holokauszt tényeit, holott az információk már 1942-43-ban is rendelkezésre álltak?

Dan Plesch könyvének címe : Human Rights after Hitler: The Lost History of Prosecuting Axis War Crimes (Az emberi jogok Hitler után – a tengelyhatalmak háborús bűnei kivizsgálásának eltűnt története).  Az ENSZ megalakulását (1942 január) követően szinte azonnal megkezdődött a tengekyhatalmak háborús bűneinek a kivizsgálása. Kezdetben a legnagyobb szerepet ebben azok az államok játszották, melyeket a nácik, illetve a japánok lerohantak. A kínaiak például részletesen dokumentálták a japán hadsereg nankingi mészárlását. A csehszlovák kormány 300 oldalas vádiratot állított össze Hitler ellen, ebben elsősorban a zsidók kiirtására fókuszáltak. A szintén emigráns lengyel kormány is részletesen leírta, hogy a náci kivégzőosztagok hogyan irtják a zsidókat és hogy mi zajlik az olyan táborokban, mint Treblinka és Auchswitz. Mindezeket a dokumentumokat összegyűjtötte az ENSZ háborús bűnöket vizsgáló bizottsága, de aztán mégsem indult mindent feltáró vizsgálat. Miért nem?

A brit történész mindenekelőtt az USA 1945 és 53 közötti elnökét, Henry Trumant, illetve a fanatikus antikommunista szenátort, Joseph McCarthyt tartja ezért felelősnek. Mindketten a hidegháború bajnokai voltak. Azt gondolták, hogy az egykori nácik remek szövetségesek lehetnek a Szovjetunióval szemben. Ezért például a nácik bűneit leleplező németeknek sohasem mutatták meg ezeket az ENSZ-dokumentumokat! A londoni Guardian összeállításából kitűnik: most először lehet majd kutatni ezt az archívumot, melyet a londoni Wiener könyvtár digitalizált. Alfred Wiener 1934-ben alapította meg archívumát Amszterdamban. Sikerült Londonba mentenie. Most ez a London belvárosában működő archívum teszi elérhetővé a holokauszt dokumentumokat 75 évvel azután, hogy a nácik megkezdték a zsidók tömeges kiirtását és az ENSZ háborús bűnöket vizsgáló bizottsága szinte szinkronban dokumentálta azokat…

Fotó: a berlini holauszt-emlékmű / Wikimedia Commons

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez