Egy olasz élelmiszerlánc finanszírozza az Utolsó vacsora restaurálását

Leonardo Da Vinci mesterművét a többi között 1 millió eurós, high-tech levegőtisztítással segíti megőrizni az Eataly alapítója.

Az Utolsó vacsora nagyszabású helyreállítására kerül sor hamarosan, hogy a következő 500 évben is csodálhassák majd az emberek Leonardo Da Vinci mesterművét. A hírt az olasz kulturális miniszter, Dario Franceschini az egyik legnagyobb itáliai élelmiszerlánc, az Eataly vezetőjével karöltve jelentette be csütörtökön. A kormány mellett ugyanis az üzletlánc is támogatja a restaurálást és az állagmegőrzést, egymillió euróval.

Az adományból a milánói Santa Maria delle Grazie kolostor refektóriumának levegőjét fogják megtisztítani egy új berendezéssel. A tervek szerint az új szellőzőrendszer sokkal nagyobb teljesítményű lesz: a jelenlegi 3500 helyett 10.000 köbméter levegő cseréjét biztosítja a rendszer. A The Local olasz kiadása szerint ez nemcsak azért lesz jó, mert így a freskó tovább őrzi majd meg a jelenlegi állapotát, hanem azért is, mert így több látogató nézheti majd meg.

A Jézus utolsó vacsoráját ábrázoló freskó megtekintését jelenleg szigorú szabályokhoz kötik: egyszerre maximum 25 látogató tartózkodhat előtte, legfeljebb 15 percig. A szűrőberendezéssel azonban olyan optimális mikroklímát tudnak majd biztosítani, amivel majd akár sokkal többen is megcsodálhatják Leonardo Da Vinci egyik leghíresebb művét.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez