Az elnökasszony magánya – zűrzavar a szélsőjobb kongresszusán Németországban

Nem indulok Angela Merkellel szemben a kancellári posztért! A Facebookon közölte a meglepő hírt Frauke Petry asszony, az AfD társelnöke. Eddig mindenki azt hitte, hogy ő lesz a kihívója Merkel kancellárnak a szélsőjobb nevében.

Csakhogy Frauke Petry asszony a realista vonal képviselője a párton belül, mely most tartja kongresszusát Kölnben. Mit jelent a realista vonal az AfD-n belül? Azt, hogy hajlandók koalícióra lépni más pártokkal.

A 600 küldött döntő többsége erre viszont nem érez különösebb hajlandóságot. Egyedül akarnak választást nyerni Németországban, még akkor is, ha annak valószínűsége meglehetősen kicsi. A küldöttek kifütyülték Angela Merkelt és Martin Schulzot. A szociáldemokraták elnökjelöltjét egyenesen Kim Dzsong Unhoz, Észak-Korea diktátorához  hasonlították, mert pártja küldöttei 100%-ban rá szavaztak. Frauke Petry asszonyt unottan hallgatták. A német szélsőjobb úgy érzi, hogy a muzulmánellenes kártya nyerő lehet az őszi választásokon.

Persze most Kölnben is minden szem Párizsra szegeződik: milyen eredményt ér el ott a szélsőjobb? Marine Le Pen asszony is a muzulmánellenes kártyát játsza ki, és ez a merényletek miatt szavazatokat hozhat neki. Ha Marine Le Pen asszony nyer az elnökválasztás első fordulójában Franciaországban, akkor az megerősíti a kemény vonal híveit az AfD-n belül. Csakhogy mindkét országban az a szélsőjobb problémája, hogy egyedül nem képes kormányozni, partnerre meg nem tud találni!

Marine Le Pen asszony megnyerheti az első fordulót Franciaországban, de a másodikban már jóval szerényebb az esélye a győzelemre. Németországban még kisebb a szélsőjobb támogatottsága, ezért Angela Merkel nyugodtan alhat, hiszen az AfD képtelen valóságos alternatívát nyújtani a választópolgároknak, akiknek maradnak a Kölnben kifütyült kereszténydemokraták és szociáldemokraták – vagyis a mostani kormánykoalíció pártjai.

Fotó: Frauke Petry egy pártrendezvényen 2015-ben.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez