Francia választás – Európa fellélegezhet

Ezt a címet adta a német Der Bild, amikor beszámolt az elnökválasztás első fordulójáról, melyben Emmauel Macron nyert.

A liberális közgazdász egyértelműen Európa és a globalizáció híve, míg a második helyen végzett Marine Le Pen épp ellenkezőleg. Ki szeretné vezetni Franciaországot az eurozónából és talán magából az Európai Unióból is. Kettejük párharca két hét múlva nemcsak Franciaország számára fontos, de az egész világra hatással lehet – állapítja meg a világsajtó. A Politico című lap arról ír: ha Emmanuel Macron kerül az Élysée palotába – amire nagy az esély – akkor megáll az a nagy populista kampány, mely a Brexittel és Trump megválasztásával kezdődött a nyugati világban.

Európa győzött – Moszkva vesztett. Ez a londoni Times véleménye. A lap biztosra veszi Macron győzelmét a második fordulóban. Ez erősítheti Merkel kancellárt Németországban. Így helyreállhat a német-francia tandem, mely az elmúlt évtizedekben meghatározó volt az Európai Unió számára. Oroszország nyíltan Marine Le Pen asszony szélsőjobboldali pártját támogatta. A Nemzeti Front vezérét nem sokkal a francia választás előtt Putyin elnök is fogadta a Kremlben.

Hasonló véleményen van a New York Times is, de azt hangsúlyozza: a hagyományos elit leszerepelt Franciaországban is. Macron újonc a politikában, Marine Le Pen pedig eddig outsider volt. A két nagy párt: a szocialisták és a konzervatívok jelöltjei leszerepeltek, egyikük sem jutott be a második fordulóba, holott korábban ez Franciaországban elképzelhetetlen lett volna.

A második forduló két szereplője között komoly világnézeti ellentét van: egyikük Európa és a globalizáció híve, a másik a nemzeti elzárkózás képviselője – erre hívja fel a figyelmet több lap az olasz Corriere della Seratól kezdve az izraeli Haaretzig. Már rég nem a jobboldal-baloldal ellentétről van szó, hanem a globalizáció megítéléséről. Ezt az állítást alátámasztja az is, hogy a szélsőbaloldali Jean-Luc Mélenchon nem szólította fel a választóit arra, hogy a második fordulóban szavazzanak Emmanuel Macronra!

Ez a republikánus fegyelem nyílt megsértése. Franciaországban republikánus fegyelemnek azt nevezik, hogy minden párt egységesen elutasítja a szélsőjobboldalt, vagyis Marine Le Pen pártját annak fajgyűlölő nézetei miatt. Mélenchon nem véletlenül döntött így, hiszen ő is szemben áll a globalizációval és éppúgy elveti Emmanuel Macron liberális nézeteit, mint a szélsőjobboldali Marine Le Pen. A választóvonal tehát világos Franciaországban: két Franciaország kétféleképpen szavaz majd két hét múlva. A világsajtó kivétel nélkül arra tippel: a 39 éves Emmanuel Macron költözik majd be az Élysée palotába…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez