Iron Grandpa – 72 évesen utolsó világbajnokságára készül a finn súlyemelő nagypapa

A négyszeres világbajnok Argentínában fogja utoljára megmutatni, mire képes így, túl a hetvenen. Utána visszavonul.

Esko Ketola külsejéből ítélve inkább hasonlít a Mikulásra, mint egy súlyemelő világbajnokra, a hosszú ősz szakáll mögött azonban a mai napig aktív sportoló a 72 éves finn nagypapa. Négyszeres világbajnok súlyemelésben és jelenleg egy újabb megmérettetésre készül: az utolsó világbajnokságára edz, ami Argentínában lesz. Unokái és családja aggodalmai ellenére 200 kilós súlyokat emelget, amitől még egy nemrég szerzett sérülés sem tántorította el. Tudja, hogy ezzel az egészségét is károsíthatja, álmát azonban nem akarja feladni és még utoljára be akarja bizonyítani, mire képes akkor is, ha már túl van a hetvenen.

Az Al Jazeera róla készült filmjében arról is beszámol, hogy a 90-es évek elején kétszer is megbukott a doppingteszteken, amiért örökre eltiltották a versenyzéstől. Azóta a Global Powerlifting Committee (GPC) versenyein indul, ott ugyanis nem számítanak kizáró oknak a múltbéli pozitív doppingtesztjei.

A csak “Iron Grandpa”-ként emlegetett nyugdíjas sportolót sokan csodálják teljesítményéért, azért, hogy a mai napig küzd az álmáért és a kemény munkától sem riad vissza, hogy elérje a kitűzött célt. Mottója: “Ha valamit nagyon akarsz, el tudod érni. Csak a gyengék adják fel.”

Fotó: Al Jazeera

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez