60 – 40 várható a francia elnökválasztás második fordulójában

60-40. Ilyen arányban győzhet Emmanuel Macron a francia elnökválasztás második fordulójában. Legalábbis az első közvéleménykutatás szerint.

Az első forduló hivatalos végeredménye szerint 24% szavazott Emmanuel Macronra és 21,5% Marine Le Penre. Választási győzelme után Macron első útja az örmény emlékműhöz vezetett, mely a 102 éve kezdődött népirtás áldozatainak állít emléket Franciaországban. Ez szimbolikus tett, és nemcsak azért, mert Franciaországban jelentős örmény közösség él (Balladur egykori francia miniszterelnök családja is a népirtás elől menekült Franciaországba), hanem mert szembemegy Marine Le Pen nacionalista programjával. A Nemzeti Front vezére, aki különben a választási kampány idejére lemondott pártelnöki posztjáról, faji és vallási alapon különbséget tesz a francia polgárok között. Erre hívta fel a figyelmet Hollande elnök is, aki Macron támogatására kért mindenkit, de elsősorban a szocialista szavazókat. A kudarcot vallott szocialista jelölt, Hamon fel is szólította választóit, hogy a második fordulóban Macront támogassák. A szélsőbal vezére, Jean-Luc Mélenchon viszont ezt nem tette meg. Ugyanis ő éppúgy a globalizáció ellenfele, mint Marine Le Pen.

A szélsőjobb vezérének konkrét tervei vannak arra, hogy mihez kezdene, ha hatalomra kerülne. Mindenekelőtt lezáratná a határokat. Ez például azt jelentené, hogy az uniós munkavállalók a jövőben csak korlátozottan vállalhatnának munkát Franciaországban és az importot megadóztatnák. Ha egy cég külföldit alkalmaz – legyen az akár uniós polgár – akkor 10% külön adót kell, hogy fizessen. Ez nyíltan szembemegy az Európai Unió alapelveivel. Ezért is örvendezett nyíltan Juncker bizottsági elnök és Merkel német kancellár Macron győzelme miatt. A tőzsde is kedvezően reagált. Macron mèg csak az első fordulót nyerte meg, a döntés a másodikban születik meg május 7-én Franciaországban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez