Íme, az új kínai repülőgép-hordozó

Új repülőgép-hordozóval fokozta katonai erejét Kína. Ez a második a sorban, viszont az első saját gyártmány.

Az állami média beszámolója szerint a szárazdokkból vízre helyezték az egyelőre név nélküli hajót az észak-keleti kikötőben, Dalianban. Korábban arról szóltak a hírek, hogy a hordozó 2020-ra lesz működésképes.

Az eddigi egyetlen repülőgép-hordozóját, a 25 éves Liaoningot Ukrajnából vásárolta (használtan) Peking. Az új hajó a hírek szerint ennek a jelentősen korszerűsített változata, a régit direkt azért vásárolták annak idején, hogy kiképzéseket hajtsanak végre rajta.

A hordozó építéséről 2015-ben jelentek meg az első képek a Weibón.
A hordozó építéséről 2015-ben jelentek meg az első képek a Weibón.

A Hszinhua állami hírügynökség szerint 2013-ban kezdődött el az új repülőgép-hordozó építése. A vízre helyezési ceremónián ott volt a központi katonai bizottság elnökhelyettese, Fan Csang-long is. Széttörték a kötelező palack pezsgőt a hajó oldalán, miközben hazafias dalok szóltak a hangszórókból és a közelben kikötött hajók megszólaltatták a kürtjeiket – írja le az ünnepséget a Hszinhua.

A védelmi minisztérium jelezte, hogy inkább hagyományos és nem nukleáris meghajtást alkalmaznak és az új hajón Shenyang J-15 vadászgépek lesznek majd. De sok katonai megfigyelő szerint a hordozó műszakilag alulmúlja az amerikai haditengerészet tíz repülőgép-hordozóját – írja kínai tudósítójára hivatkozva a BBC.

Gazdasága bővülésével Kína folyamatosan korszerűsíti a haderejét, márciusban bejelentette, hogy az idén 7 százalékkal növeli a katonai költségvetését. A tavalyi év után most másodszor esett a növekedés 10 százalék alá az elmúlt 20 évben.  De még így is jóval az Egyesült Államoké alatt marad a katonai büdzsé nagysága. Miközben az idén a GDP 1,3 százalékát készül katonai célokra költeni Peking, ez az arány durván 3 százalék az Egyesült Államokban. Donald Trump elnök pedig azt indítványozta, hogy még a tizedével növeljék a katonai költségvetést.

Az Egyesült Államok az elmúlt napokban hadihajókat és egy tengeralattjárót küldött a Koreai-félszigethez, amire igencsak ingerülten reagált Észak-Korea. Kína mindkét országot nyugalomra inti, ám a feszültség ennek ellenére napról napra nő.

Fotó: Reuters

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez