Óriási robbanás volt a damaszkuszi repülőtér közelében

A csütörtök hajnali robbanást tűzvész követte. A hírt egy brit nem kormányzati szervezet vezetője közölte. Elmondta, hogy a robbanás nem magán a repülőtéren belül történt, hanem közvetlenül amellett. Az oka egyelőre ismeretlen.

A hat éve tartó polgárháború Damaszkuszt viszonylag megkímélte, miközben Szíria legnagyobb városa, Aleppó romhalmazzá vált. A polgárháborúnak több mint 320 ezer halottja van eddig. Több mint ötmillió ember kényszerült arra, hogy elhagyja otthonát. Szíriában a lakosság többsége szunnita muzulmán. Rájuk hivatkozva fogtak fegyvert egyes milíciák 2011-ben. A nyugati hatalmak támogatják őket, noha közöttük sok a fanatikus dzsihádharcos.

Trump amerikai elnök megerősítette azt a régebbi washingtoni álláspontot, hogy Aszad elnöknek távoznia kell. Aszadot a nemzeti és vallási kisebbségek támogatják. Ő maga is az alavita kisebbséghez tartozik. A kurd kisebbség milíciáinak állásait a törökök folyamatosan támadják mind Szíriában, mind pedig Irakban. Erdogan elnök újra közölte: Aszadnak szerinte is távoznia kell. Szíria elnökét a síita Irán és az USA-val szembenálló Oroszország támogatja. Jelenleg patthelyzet van, és ez azt jelenti, hogy tovább folytatódik a mészárlás és a menekülés Szíriában és Szíriából, ahol 2011 óta polgárháború dúl.

Fotó: a damaszkuszi nemzetköti reptér / Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez