Játékfegyverekkel masíroztak a díszszemlén Észak-Koreában

Ezt állítja az amerikai hírszerzés korábbi ásza, aki jelenleg a Hudson Intézetben dolgozik.

Michael Pregent szerint a katonáknak még a napszemüvegük sem volt harcra alkalmas. A Kalasnyikov gépfegyverekben minden valószínűség szerint nem volt töltény. A kézi rakétakilövők pedig minden bizonnyal játékfegyverek voltak – mondja a sasszemű amerikai hírszerző arról a díszszemléről, melyet a rendszert megalapító Kim Ir Szen 105. születésnapján rendeztek meg április 15-én Phenjanban. A díszszemlén részt vett Kim Ir Szen unokája, az ifjú diktátor, Kim Dzsong Un is.

Épp ez magyarázza a játékfegyvereket a díszszemlén – közölte az egykori hírszerzőtiszt a Fox televízióban Amerikában. Kim Dzsong Un ugyanis nem bízik senkiben. Attól tart, hogy úgy végzi, mint Szadat egyiptomi elnök, akit egy díszszemlén gyilkolt meg egy fiatal hadnagy. Az ifjú diktátornak üldözési mániája van, de ez nem teljesen alaptalan. A dél-koreai sajtó ugyanis megírta: már náluk gyakorol az amerikai haditengerészetnek az a különleges kommandós alakulata, mely 2011-ben végzett Oszama bin Ladennel Pakisztánban. Washingtonban a nemzetbiztonsági tanács azt javasolta Trump elnöknek: ölesse meg az ifjú diktátort.

Miért zavarja ennyire az USA elnökét Kim Dzsong Un? Azért, mert a díszszemlén a diktátor katonai tanácsadója újra atomháborúval fenyegette meg az Egyesült Államokat, Japánt és Dél-Koreát. A díszszemlén felvonult Észak-Korea csapásmérő rakétaegysége is, melyet a diktátor külön üdvözölt. Phenjanban azt állítják: immár rendelkeznek olyan rakétákkal, melyek elérhetik az USA területetét is. A hadmérnökök pedig már arra is képesek, hogy olyan kis atombombát állítsanak elő, mely belefér egy rakéta robbanófejébe. A fenyegetés tehát reális, de sem Washingtonban, sem másutt nemigen tudja senki, hogy mit lehetne tenni ellene. Trump elnök nemrég telefonon tárgyalt Hszi Csin-ping kínai elnökkel, aki igyekezett őt lebeszélni a katonai akcióról. Anélkül viszont Észak-Korea továbbra is fenyegetés marad – és már nemcsak játékfegyverekkel…

Fotó: Reuters

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez