Lesz videóbíráskodás a jövő évi futball-világbajnokságon

Ezt jelentette be a FIFA elnöke. A svájci Gianni Infantinónak tulajdonképpen meg kellett volna várnia, míg a mindenható testület, a Board dönt erről, de miután a FIFA első embere úgy érezte, hogy sürget az idő, ezért közölte: az oroszországi futball-világbajnokságon már videó segíti a bíráskodást.

Nevetséges, hogy milliók az otthonukban látják a vitás helyzetek videóját, míg az egyetlen ember, akinek a döntést meg kell hoznia, nem nézheti meg újra, hogy mi is történt valójában – hangsúlyozta Gianni Infantino. Utalva arra a kínos dilemmára, hogy a bírói döntés akkor is érvényes, ha milliók látják a videóismétlésen, hogy nem az történt, amit a játékvezető megítélt. Gianni Infantino arra is hivatkozott, hogy más sportágak már évek óta használják a videóbíráskodást, vagyis működőképes rendszerről van szó.

Persze a kritikusok hada rögtön megszólalt, mondván, hogy mi lesz a játékidővel? Az amerikai kosárlabdában például az NBA-ben évek óta használják a videóbíráskodást, de ezt csak azért tehetik meg, mert ebben a sportágban a tiszta játékidő számít. A futballban egyelőre nincs ilyen, de a leállások miatt nyilván hosszabbítani kell majd. Technikai értelemben sem lesz könnyű bevezetni a videóbíráskodást, hiszen nem mindenütt vannak meg ennek a feltételei. Oroszországban a világbajnokság szervezői nyilván megteremtik ezt, de másutt nem lesz könnyű megtalálni a pénzt a rendszer kiépítésére.

Mindezzel természetesen a FIFA első embere is tisztában van. Csakhogy a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség annyi korrupciós botrányba keveredett bele az elmúlt években, hogy nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy esetleges csalással vádolják meg a következő világbajnokság játékvezetőit. Ezért aztán nyilvánvalóan lesz videóbíráskodás Oroszországban a jövő évi világbajnokságon, a többi FIFA tagállam pedig szépen eldönti majd, mikor vezeti be az új rendszert.

Fotó: Le Monde

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez