Vita a globalizációról a francia elnökjelöltek és Lengyelország között

A Whirlpool amerikai mosógépgyár át akarja helyezni a termelést Franciaországból Lengyelországba, mert ott lényegesen alacsonyabbak a munkabérek. Ez a terv 290 munkahely megszűnését jelentené Amiens városában. Ez a liberális elnökjelölt, Emmanuel Macron szülővárosa, ezért a dolgozók hozzá fordultak segítségért. Ő el is ment a Whirlpool gyárba, de ellenfele, Marine Le Pen asszony megelőzte.

A szélsőjobb jelöltje kijelentette: vaskézzel sújtana le az ilyen multikra, ha hatalomra kerülne. Ez konkrétan azt jelentené, hogyha a Whirlpool a Lengyelországban gyártott mosógépeket francia földön akarná eladni, akkor 35%-os külön vámot kellene fizetnie. Marine Le Pen ezenkívül azt is tervezi, hogy azt a Franciaországban működő céget, amely külföldi munkaerőt alkalmaz 10%-os külön adóval sújtaná. Mindkét tervezett intézkedés szembemegy az Európai Unió irányelveivel.

Míg Marine Le Pen asszony bírálja a globalizációt, melyet a legfőbb rossznak tart, és le kívánja zárni Franciaország határait, addig Emmanuel Macron elveti a protekcionizmust. Ehelyett erős és versenyképes Franciaországot akar. Ha elnök lenne, akkor új tulajdonost keresne, aki átvenné a Whirlpool helyét Amiensben. Ezenkívül eljárást indítana Lengyelország ellen. Minthogy az EU szabályai szerint a termelés áthelyezése az egyik tagállamból a másikba nem bírálható, ezért Macron azért fogná perbe Varsót, mert a konzervatív kormány megsérti a jogállamiság elvét. 2016 januárja óta folyik egy kötelezettségszegési eljárás Lengyelország ellen, mert a konzervatív kormányzat korlátozta az alkotmánybíróság hatáskörét.

A lengyel kormány szóvivője válaszul protekcionista elképzelésekkel vádolta meg a liberális francia elnökjelöltet. Rafal Bochenek kormányszóvivő közölte, hogy ők a szabad piac hívei és Macron elképzelései sértik ezt. Emmanuel Macron szembemegy az Európai Unió értékeivel- állítja a varsói kormány szóvivője. Mellesleg Varsóban a konzervatív kormány Marine Le Pen asszonnyal szimpatizál csakhogy ebben a kérdésben a lengyel nemzeti érdek épp a globalizáció védelme. Ezt hangsúlyozta Konrad Szymanski, aki az európai ügyek minisztere Varsóban. Szerinte Macron elképzelése színtiszta populizmus. A Whirlpool azért viszi a termelést Lengyelországba, mert ott kedvező feltételek vannak a vállalkozáshoz- hangsúlyozta a lengyel miniszter. Eddig Emmanuel Macron azzal vádolta Marine Le Pent, hogy a protekcionizmus híve, hova lett ez a különbség? – tette fel a szónoki kérdést a lengyel miniszter. Varsó és Párizs kapcsolatai amúgy is mélyponton vannak, mert múlt októberben a lengyel kormány váratlanul bejelentette: nem az európai Airbus-tól vesz repülőgépeket 3 milliárd euróért hanem Amerikától. A Whirlpool ügy tovább rontja a két állam kapcsolatát akárki is nyeri a elnökválasztást Franciaországban május 7-én.

(Visited 6 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez