Újra iható a világ legrégebbi söre

Ötezer éves sörre invitálja az ínyenceket egy pekingi és egy hongkongi söröző. A recept egy olyan ősrégi kínai sörfőzdéből való, melyet amerikai tudósok rekonstruáltak szorgos munkával.

Liu professzor, a kaliforniai Stanford egyetem kutatója éveket töltött azzal, hogy megfejtse: milyen sört ittak a Mennyei Birodalomban 5000 évvel ezelőtt? Az ősi sörfőzdét a kínaiak találták meg a régi főváros, Hszian közelében, de nem tulajdonítottak neki különösebb jelentőséget. A modern Kínában a németek terjesztették el a sörözés nemes hagyományát, amikor a Kaiser néhány évig uralkodott Csingtao kikötővárosban is. A Csingtao sör ma is az egyik legkedveltebb Kínában.

Liu professzor, aki a Stanford egyetemen a kínaiak civilizációját kutatja, különös érdeklődést tanúsított az ősi sörfőzde iránt. Először is az érdekelte, hogy miből főztek sört? Azt gyanította, hogy kölesből, hiszen az ősi boroknak is ez volt az alapanyaga a Mennyei Birodalomban. Kiderült, hogy nem is tévedett nagyot, hiszen a köles is az alapanyagok között volt, de legnagyobb meglepetésére árpát is talált az ősi sörben! Sikerült olyan élesztőt is előállítani, amely a különleges ízt adta az ősi sörnek abban az időben, amikor nem ismerték sem a komlót, sem pedig a búzát.

Milyen az ősi sör, melyet most már két söröző is kínál Pekingben illetve Hongkongban? Könnyű, gyümölcsös ízű és kissé fanyarul savanykás. Finom – Liu professzornak legalábbis ízlik, hiszen csaknem tízéves kutatómunka van mögötte. A jeles kutatót ugyanis nemcsak a sörfőzés érdekelte, hanem az is, hogy ennek milyen hatása volt a társadalomra. Valószínű, hogy kezdetben családi kisvállalkozások űzték az ipart a mai kézműves sörök mintájára. Ám hamarosan kiderült, hogy a sörözés társadalmi esemény. A falu vagy a kisváros népe a sörözőben gyűlhetett össze, hogy megvitassa az aktuális problémákat. Ez már 5000 éve Kínában is így volt – állapította meg a világ legrégibb sörfőzdéjének kapcsán Liu professzor, a kaliforniai Stanford egyetem kutatója, aki a CNN hírtelevíziónak nyilatkozott.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez