Ha nem reformáljuk meg az Európai Uniót, akkor jön a Frexit

Ezt mondja Emmanuel Macron. A francia liberális elnökjelölt szerint reális veszély Franciaország kilépése az Unióból, mert az emberek borzasztóan dühösek a jelenlegi állapotok miatt és ezért sokan az Európai Uniót hibáztatják.

Én az Európai Unió mellett állok. Szerintem a francia nép számára fontos az, hogy a globalizáció folyamatában létezzen az EU és annak Franciaország a tagja legyen. De a jelenlegi formájában az EU nem jól működik. Ha megválasztásom után hagynám, hogy minden úgy menjen tovább, akkor ez árulás lenne – hangsúlyozta Emmanuel Macron. A liberális elnökjelölt, aki a BBC-nek nyilatkozott, kifejtette: mélyreható reform kell az Európai Unióban, mert különben itt a Frexit, vagyis Franciaország kilépése az unióból. Ha nem lesz reform az EU-ban, akkor újra itt lesz Marine Le Pen a maga bírálatával – hangsúlyozta a liberális politikus, aki nemrég szülővárosában, Amiens-ben szembesült a problémákkal.

A Whirlpool amerikai mosógépgyártó cég át akarja helyezni a termelést Lengyelországba, ahol jóval alacsonyabbak a munkabérek. Marine Le Pen a helyszínen azt igérte: ha ő lesz az elnök, akkor vaskézzel sújt le az ilyen multikra! 35%-os különadót kellene fizetniük, ha a Lengyelországban gyártott mosógépeket vissza akarnák exportálni Franciaországba. A szélsőjobb jelöltje lezáratná a határokat és különadót vetne ki azokra a cégekre, melyek külföldi munkaerőt alkalmaznak. Mindezek az intézkedések szembemennek az EU szabályaival. Ezért Marine Le Pen népszavazást javasol a Frexit-ről.

Emmanuel Macron ezzel szemben olyan Európát akar, mely versenyképes a világgal. Olyan reformokat fontolgat, mint amelyeket Németország hajtott végre a szociáldemokraták irányításával az ezredfordulón. Csakhogy ezeknek a reformoknak nagy a politikai áruk. Ezért nem részletezi ezeket a választási időszakban. A közvélemény-kutatók szerint Macron jelenleg 60-40 arányban vezet Marine Le Pennel szemben. Az elnökválasztás második fordulóját vasárnap rendezik meg Franciaországban.

Fotó: Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez