A Tinderen regisztrált a világ utolsó hím északi fehér orrszarvúja

Mégpedig azért, hogy pénzt gyűjtsön a faj megmentéséhez. Persze nem személyesen csatlakozott a randiapphoz.

Szudánnak hívják és azt írja magáról, hogy különleges, egyedi példány, szeret füvet enni és hűsölni a sárban. Kenyában él és eddig azok a kísérletek, melyek során össze akarták hozni a világ utolsó két nőstényével, kudarcba fulladtak. A természetvédők azt mondják: 10 millió dollárra volna szükség ahhoz, hogy olyan mesterséges megtermékenyítő módszereket dolgozzanak ki, amelyek a rinók esetében is működnek.

“Még soha nem végeztek el ilyent orrszarvukon” – mondta a BBC-nek az egyikük. “Tízéves programot tervezünk a fajta megmentésére. Reméljük, életben tudjuk addig tartani az utolsó hímet, de az idő ellenünk dolgozik.” Szudán még csak 43 éves ugyan, de ez rinóévben százat jelent. A Tinderen azt áll a profilján, hogy nem nagyon akar nyomulni, de a fajtája sorsa szó szerint rajta áll vagy bukik. “Jól teljesítek nyomás alatt… 183 centi magas vagyok és 2268 kiló – ha ez egyáltalán számít.”

A Tinder az Ol Pejeta állatvédő szervezettel közösen most abban bízik, hogy az app használói adakozni fognak, amikor megnyitják Szudán profilját. Közben már több ország tudósai is dolgoznak az in vitro megoldáson. Még azt sem zárják ki, hogy ne csak az utolsó két északi fehér nőstény rinót próbálják megtermékenyíteni Szudán magjával, hanem akár déli rokonaikat is – még ha ezek csak távoli rokonok is. A keresztezés mégiscsak jobb a semminél – vallják.

Szudánnak – akit gyakran emlegetnek a világ legpartiképesebb agglegényeként – saját felfegyverzett testőrei vannak, a nap 24 órájában vigyáznak rá. Az idősődő állatról számtalan természetfilm készült. Az északi fehér az egyetlen olyan orrszarvú, amelyik képes megélni a közép-afrikai vadonban. De a kihalás határára sodorták a mohó orvvadászok, akik a szarváért ölik.

Fotó: Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez