Nem terrorakció, hanem műszaki hiba okozta az Egyptair gép tragédiáját

Erre a következtetésre jutott a francia csendőrség laboratóriuma, amely a lezuhant gép 12 francia utasának holttestét vizsgálta meg. Semmilyen robbanásra utaló nyomot nem találtak a francia szakértők, pedig Egyiptom hivatalos álláspontja az: terrorakció végzett az Egyptair Airbus A320-as gépével, mely Párizsból tartott Kairóba.

Tavaly május 19-én az Egyptair járat gépe soha nem érkezett meg az egyiptomi fővárosba. Nem sokkal azután, hogy átrepült Kréta fölött, a Földközi-tengerbe zuhant. A gépen utazó mind a 66 ember meghalt. Még meg sem találták a gép roncsait, de a légügyi miniszter Kairóban kijelentette: sokkal valószínűbb az, hogy terrorakció történt, mint az, hogy műszaki hiba okozta az Egyptair gép vesztét.

Mi motiválta a légügyi miniszter gyors reakcióját, mely azután hivatalos egyiptomi állásponttá vált? Egyrészt az, hogy a francia hatóságokat lehetett okolni a katasztrófa miatt, hiszen az egyiptomi miniszter szerint a Roissy-Charles de Gaulle repülőtéren helyezhették el a bombát a terroristák. Miután Franciaország az elmúlt két évben gyakran vált iszlamista terrorakciók célpontjává, ezért ez a verzió hihetőnek is tűnt. Csakhogy bizonyítani is kellett volna ezt a teóriát. Párizsban már akkor gyanút fogtak, amikor a francia holttestek csak nyolc hónapos késéssel érkeztek meg Franciaországba. A terrorakciókra szakosodott csendőrségi laboratórium azonnal megkezdte a vizsgálatot, melynek eredményét hivatalosan még nem közölték. A Le Figaro című lap viszont megszerezte a dokumentumot, melyből kiderül: semmiféle robbanásra utaló nyom sincs a holttesteken! Vagyis nem történt terrorakció! Ezt valószínűleg az egyiptomi hatóságok is sejtik: a gép fekete dobozait úgy küldték el Párizsba, hogy azokról minden használható adatot letöröltek! Közben pedig nem hivatalosan megkérték a franciákat: a barátság kedvéért vállalják fel a terrorakciót! A párizsi Le Figaro egyenesen zsarolásról ír!

Miért olyan fontos Egyiptomnak, hogy ne derüljön ki: műszaki hiba miatt zuhant le a gép? Azért, mert terrorakció esetén jóval kevesebbet kell fizetni a családoknak szeretteik halála miatt, hiszen azért nem az egyiptomi légitársaság viseli a felelősséget. Az Egyptair pénzügyi gondokkal küszködik és emiatt elhanyagolja a karbantartást. Ha ez kiderül, akkor vészesen csökkenhet a vállalkozó szellemű utasok száma. A hab a tortán: a légügyi miniszter az Egyptair egyik főrészvényese, aki nemrég még a légitársaság egyik menedzsere volt! Itt tart most az ügy, holott a légiszerencsétlenség már csaknem egy éve történt. A szerencsétlenül járt gépen többnyire egyiptomi polgárok utaztak. A rokonokat még mindig nem tájékoztatták semmiről: hivatalosan még mindig folyik a holttestek azonosítása. Senki nem kapott egy centet sem! Párizs azonban nem kívánja felvállalni a gép katasztrófáját, melyet a francia csendőrség szakértői szerint nem robbanás, hanem műszaki vagy emberi hiba okozott a Párizs-Kairó járaton tavaly májusban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez