A Gazprom hamarosan megkezdi a Török Áramlat gázvezeték építését a Fekete-tenger alatt

Ezt közölte a sajtóval Alekszej Miller. A Gazprom elnöke azt követően tartott sajtóértekezletet, hogy megtárgyalta az orosz gázexport ügyét Vlagyimir Putyin elnökkel. Az orosz államfő nem sokkal korábban találkozott Erdogan török államfővel Szocsiban. Az orosz-török csúcson a gazdasági kérdések nagy szerepet kaptak, hiszen mindkét állam fokozni kívánja az együttműködést, miután az USA-ból és az EU-ból gyakran érkeznek bírálatok Moszkva és Ankara címére.

Az új orosz gázexport politika Magyarország számára is fontos. A kormányzathoz közelálló Rt.com arról ír, hogy a nem is túlságosan távoli jövőben meg kívánják szüntetni a gáz szállítást az ukrajnai vezetéken. Ennek az az oka, hogy komoly politikai ellentétek állnak fenn változatlanul Moszkva és Kijev között. Hogy kaphat akkor orosz földgázt az EU? Az Északi áÁamlaton keresztül, mely Oroszország északnyugati részèről indul, és a Balti-tenger alatt szállítja a gázt Németországba. Az első vezetèk már működik, a másodikat rohamtempóban építik. Az EU ennek megfelelően energiauniót akar, de több tagország lelkesedése visszafogott. Energiaunió esetében Oroszország az EU-val tárgyalna. Ez nyilván megerősítené Brüsszel alkupozícióját. Sok kis kelet-európai tagállam viszont attól fél, hogy a nagy német energiaszolgáltatók állapítanák meg a földgáz árát az egész Európai Unióban.

Az Rt.com mindenesetre arról ír, hogy az orosz gázexport számára jelenleg csakis az Északi Áramlat és a Török Áramlat jelent megoldást. Mi van a kínaiakkal, akikkel Oroszország egykor mega szerződést kötött? Szerződés van, de a kínaiak olyan alacsony árat kínálnak, melyet az oroszok nem akarnak elfogadni. Ezért gyorsították fel a török áramlat építését, mely így 2019 végére el is készülhet. Legalábbis ezt ígérte Alekszej Miller, a Gazprom elnöke. Persze addig még az orosz-török kapcsolatban lehet egy-két fordulat, hiszen a két állam még nem is olyan régen farkaszemet nézett egymással amikor a törökök lelőttek egy orosz harci gépet Szíriában. Most mind Putyin mind Erdogan az együttműködés fontosságáról beszél, a Gazprom pedig felgyorsítja a Török Áramlat építését a Fekete-tenger alatt…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez