Rekordot akart dönteni: 85 éves hegymászó halt meg a Mount Everesten

A nepáli férfi a világ legidősebbje akart lenni, aki feljut a legmagasabb hegy csúcsára.

Min Bahadur Sherchan 85 éves nepáli hegymászó 76 évesen már megmászta az Everestet, idén pedig újból nekivágott a világ legmagasabb pontjának, ugyanis ő szeretett volna lenni a legidősebb ember, akinek sikerül az emberfeletti teljesítmény. Hónapokat készült az Everest megmászására, tervét azonban nem sikerült véghezvinnie, mivel az alaptáborban szombaton reggel meghalt. Az ok még nem tisztázódott, de valószínűleg szívelégtelenség vezetett a halálesethez.

Mivel a hegyekben nőtt fel, nem jelentett neki problémát a magashegyi körülményekhez alkalmazkodni és az oxigénhiányt is jól viselte. 1960 óta bevételei nagy része is a hegymászásból származott, akkor ugyanis a nepáli kormány őt nevezte ki egy svájci expedíció összekötő tisztjének. A rekord a szomorú esemény miatt így egy 80 éves japán hegymászóé marad, aki 2013-ban mászta meg a Mount Everestet.  A nepáli férfit gyermekei mellett 17 unokája és hat ükunokája gyászolja.

Nem ez az első haláleset az Everesten ebben a szezonban, egy hete ugyanis a világhírű svájci hegymászó, Ueli Steck vesztette életét egy akklimatizációs kör során a hegyen.

Fotó: Facebook – Min Bahadur Sherchan

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez