Ilyen meseotthont terveztek nyugdíjas nőknek Japánban

Sizuoka prefektúra erdei közé látogatunk most el, Japán Honsú szigetének déli részén. A környéket az ázsiai szigetország Riviérájának hívják: itt áll egy faházakból álló varázslatos telep.

Jikkának hívják és Issei Suma tokiói építész álmodta meg. Az indiánok vigvamjaihoz hasonló épületekben nyugdíjasok élnek. A sátrak formája a környék hegyeinek alakját visszhangozza, miközben belül a 21. század minden kényelme megtalálható. Tökéletes hely azoknak, akik egy munkával töltött élet után pihenni vágynak.

Jikkát eredetileg két, hatvanas éveiben járó hölgynek tervezte Issei Suma. Egyikük szociális munkás volt, mielőtt nyugdíjba ment, a másikuk szakács. Most öt épület áll egymás mellett, betonból és fából, mindegyikben van konyha, ebédlő, közös hálószoba, vendégszoba, fürdőszoba és spirál alakú medence. A területük – 100 négyzetméter –  hihetetlen luxusnak számít Japánban. A házak ráadadásul akadálymentesek. Az épületegyüttesben főznek is – nemcsak az ott lakókra, hanem a környék idős embereire is.

A képeket ITT nézhetik meg.

Fotó: Takumi Ota

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez