Tunéziai pék látja el kenyérrel az új francia elnököt

Meg persze péksüteménnyel és bármivel, amit egy francia pékség előállíthat. Emmanuel Macron stábjának választása Sami Bouattourra esett. Ő lesz az udvari beszállító.

A tunéziai származású 50 éves péknek Párizs 13. kerületében van üzlete. Macronék választása igazán senkit sem lepett meg. Sami Bouattour ugyanis nemrégiben nyerte meg a francia baguette idei nagydíját, 250 induló közül.

Ez a kenyér pedig Franciaország egyik büszkesége. Hagyományosan 55-65 centi hosszú, 250-300 gramm súlyú. Egy kiló tésztába pontosan 18 gramm só kerül. A nagy verseny zsűrijében 15 híresség foglalt helyet, köztük az Elysée palota séfje, Guillaume Gomez.

Az új udvari péket felkereste az Al Arabiya hírtelevízió. Sami Bouattour elmesélte, hogy a szuperséf már felhívta az elnöki palotából, találkozót kért tőle. Azt is elárulta, miért. Azt szeretnék, ha legalább egy évig az ő baguettjeit fogyaszthatná az államfő, a családja, a stábja és a vendégei. Ez egyébként tradíció, a 4000 eurós nagydíj mellé ilyen szerződést kap a mindenkori győztes. Feltéve, hogy vállalja: a következő három évben nem indul újra a versenyen.

Sami B boltja Párizs 13. kerületében.
Sami Bouattour boltja Párizs 13. kerületében.

A francia-tunéziai pék egy éttermet vezetett, mielőtt a feleségével, Olfával úgy döntöttek: saját pékséget nyitnak. “A kenyereink és süteményeink nagyon népszerűek Párizsban, már kora reggeltől jönnek a vásárlók.”

De nemcsak erre büszke – mondja. Másra is. “Először is: félig tunéziai vagyok. Édesapám a tunéziai Szfakszból jött, édesanyám párizsi. Amikor megtudtam, hogy én nyertem, az édesapámnak mondtam köszönetet, aki már a szülővárosában nyugszik. Fiatalon megígértem neki: mindent megteszek, hogy büszke lehessen rám.”

Ezen kívül arra is büszke, hogy Tunézia az ő révén elismerést kapott Európában. Mert, mint mondja, kicsit ő is szégyellte magát azért, hogy a nizzai merényletben egy fiatal tunéziai férfi hajtott az ünneplők közé és ölt meg csaknem 90 embert. Most viszont ő megmutathatja, hogy Tunézia a szeretet földje és a lakói barátságos emberek. Annak pedig örül, hogy nem Marin Le Pen stábja ajánlhatta fel neki a szerződést – tette hozzá.

Egyébként nem ő az első tunéziai, aki baguette-nagydíjas és ezzel udvari beszállító lett. 2013-ban Ridha Khader nyert és biztosította egy éven át a most leköszönő elnök, Francois Hollande és az Elysée-palota többi lakójának mindennapi kenyerét.

Fotók: Al Arabiya

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez