Japán egyik legszebb szigetét teleszemetelték a turisták

Okinavára évek óta egyre több turista özönlik, de ők a helyiekkel ellentétben nem tartják tiszteletben az ottani szokásokat.

Okinava Japán egyik fő turistacélpontja, amit főként festői szépségű strandjainak köszönhet. Az elmúlt években folyamatosan nőtt a szigetre látogatók száma: 2016-ban minden eddiginél többen, összesen 8.77 millióan – köztük 2.13 millió külföldi – érkeztek az összesen 1.3 millió lakosú Okinavára. A hatalmas tömeg azonban egyre több bosszúságot okoz a helyieknek, a turisták nem tartják tiszteletben az ottani szokásokat, és egyre többet szemetelnek.

A helyzet odáig fajult, hogy Naha város vezetése kénytelen volt felszólítani a hoteleket és éttermeket, hogy valahogy fogják vissza az élelmiszerveszteségeket és a hulladék mennyiségét is próbálják csökkenteni, hiszen abból közel félmillió tonna keletkezik egy év alatt a szigeten és ennek ötöde Naha városában kerül az utcára, vagy jobb esetben a konténerekbe.

A helyiek arra panaszkodnak, hogy a turisták a szemetet a virágládákba dobják, amelyeket már el is kellett tüntetni az utcákról, hogy ne használják őket szemetesnek. Szintén bosszúságot okoznak az eldobott csikkek és hiába tiltották meg a dohányzást az utcákon, szinte semmit nem érnek el a rendelettel. A vízellátás sem problémamentes, a turisták ugyanis akár tízszer több vizet is elhasználnak, mint a helyiek. Ha ez a jövőben is így folytatódik, akkor a Japan Times beszámolója szerint vízkorlátozásokat kell bevezetni a szigeten.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez