Világméretű hekkertámadás zsaroló szoftverrel

Műtétek maradnak el Nagy-Britanniában amiatt, mert hekkerek blokkolják a közegegészségügy informatikai rendszerét. A hekkerek 300 dollárt követelnek azért, hogy egy adatbázishoz hozzá lehessen újra jutni.

Theresa May brit miniszterelnök drámai televíziós beszédben igyekezett megnyugtatni a közvéleményt, mondván: az informatikai biztonsági szakértők hamarosan véget vetnek a hekkerakciónak. Ne fizessetek! – ezt tanácsolja mindenkinek az USA belbiztonsági minisztériuma. Felhívják arra a figyelmet, hogy ha valaki fizet, akkor egyáltalán nem biztos, hogy az adatbázist úgy kapja vissza, ahogy az korábban volt.

Az NSA már réges régen ismeri ezt a ransomeware-t, vagyis zsaroló szoftvert – írta a Twitteren Edward Snowden. Az amerikai digitális hírszerzés egykori munkatársa, aki leleplezte az újfajta kémkedés furcsa szokásait arról számolt be, hogy a Windows rendszer egyik hibája teszi lehetővé a hekkerek mostani akcióját. Ezt a hibát az NSA már évekkel ezelőtt észrevette. Csakhogy ahelyett, hogy riadót fújt volna, szépen csendben maga is kihasználta a hibát újabb kémszoftverek telepítésére. Most a hekkerek ugyanezt csinálják az egész világon. 5 millió emailt küldenek egy óra alatt az adott címre és így blokkolják a rendszert.

99 országot érint a támadás – erről számolt be a Forcepoint Security Lab informatikai biztonsági cég honlapja. A legsúlyosabb a helyzet Nagy-Britanniában, hiszen ott az egészségügyi rendszert érte a támadás, de hasonló zsaroló akciókat jelentettek Spanyolországból, Franciaországból, Olaszországból és Németországból is. Mexikó és az USA is érintett, de kisebb mértékben. Súlyos viszont a helyzet Ukrajnában, Oroszországban és Tajvanon. A vírusriadó tehát világméretű. Spanyolországban az El Mundo című lap szerkesztőségében kiadták a jelszót: kapcsoljátok ki a számítógépeket! Az újságírók most ismét a hagyományos módon dolgoznak. A világméretű vírusriadó arra figyelmeztet, hogy az informatikai biztonsági rendszerek nem tartanak lépést a fejlődéssel. Így a jövőben hasonló hekkerakcióktól lehet tartani mindenütt…

Fotó: Pixabay

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez