Rangján alul megy férjhez a japán császár unokája

A 25 éves Mako hercegnő egyetemi csoporttársát valasztotta férjnek és ezzel maga is közönséges földi halandó lesz.

A császári család tagjai ugyanis elveszítik a rangjukat, ha házastársuk nem rangbéli. A 83 éves császár legidősebb unokáinak ügye újra felvetette a kérdést: ülhet-e nő a császári trónon? Ehhez módosítani kellene a jelenlegi alkotmányt, mely kizárja ezt. Csakhogy a császár le kíván mondani és a férfiutódok száma nagyon csekély.

Pénteken dönt a kormány arról, hogy jóváhagyja-e a 83 esztendős császár nyugdíjazási kérelmét? Mindenki arra számít, hogy ez meg fog történni, annak ellenére, hogy a konzervatívok számára ez valóságos szentségtörés – hiszen két évszázada nem következett be ilyesmi a távol-keleti szigetországban. A császárnak két középkorú fia van, az idősebbik a trónörökös. Egyiküknek van egy 10 éves fia, ő a császári család utolsó reménye. A reformok hívei úgy vélik: itt az idő, hogy a császári öröklés megóvása érdekében a nőket is uralkodásra alkalmasnak tekintsék! Rámutatnak arra, hogy Nagy-Britanniában Erzsébet királynő évtizedek óta hibátlanul tölti be ezt a szerepet. A konzervatívok, akik a többséget alkotják Japánban, ennek ellenére kizártnak tartják, hogy a szebbik nem elfoglalhassa a császári trónt.

Ezért Mako hercegnő sem számíthat arra, hogy nem veszti el a rangját azzal, hogy közönséges földi halandóhoz megy nőül. A két fiatal a Keresztény Egyetemen ismerkedett meg. A hercegnő azután Angliában is tanult. A vőlegény az idegenforgalomban helyezkedett el. Mako hercegnő egy múzeumban dolgozik, legalábbis addig, amíg gyermeke nem születik. A jelenlegi alkotmány szerint a gyerek akkor sem lehet a császár örököse, ha fiú lesz, mert az apja csak egy közönséges földi halandó. A császári család nagy tiszteletnek örvend Japánban, annak ellenére vagy talán épp azért, mert nem hoz döntéseket a nép sorsáról, hanem kizárólag a 2500 éves dinasztiát reprezentálja.

Fotó: Balról Mako hercegnő, testvérei és szülei társaságában / The Japan Times

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez