Elárverezik a párizsi szerelemlakatokat

A pénzt a menekültekre fordítják. Egy nap alatt negyedmillió euró gyűlt össze.

Éveken át rengeteg turista karcolta bele a saját és szerelme nevének kezdőbetűit sok százezer lakatba a francia fővárosban. A lakatokat aztán hidak korlátjaira pattintották rá, leginkább a Pont des Arts-éra a Louvre közelében. A kulcsot a Szajnába hajították, hogy megmutassák halhatatlan odaadásukat. A párizsi városvezetést azonban ez nem tette felhőtlenül boldoggá: már két évvel ezelőtt elkedték leszedegetni a lakatokat, miután egy évvel korábban a Pont des Arts korlátja egy darabon ledőlt a körülbelül 1 millió lakat nagyjából 45 tonnányi súlya alatt. Akkor az a hír járta, hogy szeméttelepre kerülnek a lakatok, pedig a párizsiak szerint múzeumban lenne a helyük.
Most kiderült, hogy azok a lakatok is, akárcsak a frissen leszedettek, csokorba gyűjtve kalapács alá kerültek. Sőt: a Pont des Arts eredeti korlátjának 15 darabja is, fa talapzatra szerelve.
A szervezők 150-200 eurót reméltek kapni egy-egy lakatcsomagért. Ehhez képest az egyik, melyet az Eiffel-torony utcakőre erősített másolatához rögzítettek és Francia Szeretőnek neveztek el, 2.400 euróért talált gazdára. Egy másik, 22 lakatból készült alkotás 1.200, egy 17 lakatos szett pedig 1.000 euróért lelt gazdára. A hídkorlát egyes darabjaiért 3.500 – 12.000 eurót fizettek ki.
Így gyűlt össze a 249.610 euró, amit három olyan szövetség kap, melyek a városba áramló migránsok és menekültek elhelyezését segíti: a Solipam, az Üdvhadsereg és az Emmaus Solidarite.
Az egyik licitáló, egy amerikai turistanő azt nyilatkozta az újságíróknak, hogy egy darabka Párizzsal akar hazatérni. A párizsi Gaelle Salaun pedig azt, hogy azért adott ki 520 eurót egy csomag lakatért, mert az egyiken spanyol név volt. És ez tetszett neki. Egyébként meg a menekültekért is tenni akart valamit.
Az árverést a szélsőjobb Generation Identitaire ifjúsági csoport tucatnyi tagja szakította félbe rövid időre. Azt kiabálták, hogy a párizsiaknak adjanak pénzt, ne az illegálisoknak. Egy banner is volt náluk ugyanezzel a szöveggel, ki is tudták bontani, mielőtt elvezették volna őket.

A tiltakozók nem tántorították el a licitálókat. James Velaise 11,000 eurót költött a Pont des Arts egyik korlátdarabjára: azt mondja, egy kertben állítja fel Franciaország déli részén, Aveyronban.

Kezdetben a szerelemlakatok elhelyezését mindenki ártalmatlan tradíciónak találta a szerelem fővárosában. De a Művészetek hídja korlátjának ledőlése óta fenyegetést látnak benne. A híres és romantikus gyalogoshídon két éve akrillapokkal váltották fel a fémrácsokat – ezekre már senki sem tud lakatot erősíteni.

Az  Emmaus Solidarite főigazgatója csodásnak tartja az árverés eredményét. “Rengeteg emberség van ebben a városban” – mondta. És azt is elárulta az újságíróknak, hogy a szervezete a rá eső pénzből játszótereket épít a párizsi elővárosban, Ivry-sur-Seine-ben álló közösségi központhoz, ahol menekülteket szállásolnak el.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez