Főállásban király, másodállásban másodpilóta

Őfelsége Vilmos Sándor szívesebben tölti idejét a pilótafülkében, mint a trónon. Most megírta a De Telegraaf című lapban: uralkodás ide vagy oda, minden hónapban kétszer egy KLM gépen ő a másodpilóta!

A beavatottak persze régen tudták, hiszen Vilmos Sándor már 21 éve csinálja ezt! Már trónörökös korában lelkesen töltötte be a másodpilóta szerepet – édesanyja, Beatrix királynő teljes támogatásával. A királynő csak ahhoz ragaszkodott: sose ő legyen a kapitány! Aztán Beatrix királynő nyugdíjba ment, és átadta a királyi koronát fiának. A hollandok boldogok voltak, hiszen 120 év után most került újra férfi fejére a korona. Vilmos Sándor azzal a feltétellel vette át a stafétabotot édesanyjától, hogy királyként továbbra is repülhet.

2013-ban volt a koronázás, de Vilmos Sándor szokásai egy cseppet sem változtak: minden hónapban kétszer ő a másodpilóta egy Fokker 70-es gépen a KLM színeiben. A KLM-ben egyébként a K a királyra utal, mert a holland légitársaság királyi légitársaság. Mit szólnak ahhoz a hollandok, hogy Őfelsége a másodpilóta? 2001. szeptember 11. előtt sokan felismerték, mert akkor még szabadon be lehetett menni a pilótafülkébe.

“Akkor még csak trónörökös voltam, ezért az emberek nem csodálkoztak különösebben. Barátságosan elbeszélgettünk. Sokan csak a hangomról ismertek fel, mert egyenruhában minden pilóta hasonlít egymásra. Amióta az utasok nem jöhetnek be a pilótafülkébe, azóta nincs különösebb kontaktus. De sokszor én üdvözlöm az utasokat a KLM nevében. Nevet ilyenkor nem mondok. Most egy Boeing 737-esen gyakorolok, szeretnék ott is másodpilóta lenni, mert ott nagyobbak a távolságok. Érdekes új helyeket ismerhetek meg. De ott sem fogom bemondani, hogy hölgyeim és uraim, az Önök másodpilótája nem más, mint Vilmos Sándor, Hollandia királya!”

Fotó: Natascha Libbert /AFP /KLM

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez