Tragikus haláleset inspirálta a Szomszédok Világnapját, amit ma tartanak

Ilyenkor több figyelem jut a körülöttünk élőkre, azokra, akikről a hétköznapok rohanásában talán nem is gondolnánk, mennyire magányosak.

Minden év májusának utolsó péntekén ünneplik világszerte a szomszédok világnapját, melyet egy tragikus haláleset hívott életre Franciaországban. 1997-ben egy idős asszony haláláról hosszú ideig nem tudott senki, mivel a nő szomszédaival sem volt közvetlen viszonyban. Holttestét hónapokkal a halál beállta után találták meg párizsi lakásában. A The Local szerint az egyik szomszédot, Atanse Périfant annyira megdöbbentette az eset, hogy eldöntötte: létrehozza a Szomszédok Napját, amelyet ma ünnepelnek.

A Franciaországból indult hagyomány mostanra világszerte elterjedt, tavaly például 25 millióan ünnepelték a Földön – ebből nyolcmillióan Franciaországban. Ilyenkor a szomszédok összegyűlnek, meglátogatják egymást és együtt ebédelnek vagy vacsoráznak. Ez különösen jót tesz az emberi kapcsolatoknak a városok elidegenítő környezetében, ahol sokan laknak rokonaiktól távol úgy, hogy nem is ismerik a szomszédaikat. Az esemény honlapja szerint idén 1450 város csatlakozott a kezdeményezéshez 36 országból, és több mint 30 millió résztvevőre számítanak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez