Kevesebb mint két hét múlva startol a Csíksomlyói Expressz és a Székely Gyors

A zarándokvonat újraindulásának kerek évfordulója több meglepetést is tartogat.

Idén 10. alkalommal hagyják el a szerelvények a pályaudvarokat a csíksomlyói zarándokvonat újraindulása óta.  A Kárpáteurópa Utazási Iroda által szervezett Össznemzeti Zarándokvonat egy szintén kerek évfordulóra fut majd be június 2. és 5. között: a 450. csíksomlyói búcsúra.

A Csíksomlyói Expressz és a Székely Gyors utasai egy csaknem fél kilométer hosszú, 16 kocsis szerelvényen utazhatnak Erdélybe, ezen összesen 1150 ember fér el. A zarándokvonat első része Szombathelyről indul, és a Dunántúl több városának érintésével megérkezik Budapestre. Itt a Keleti Pályaudvaron kapcsolódik a Székely Gyorshoz, ahonnét folytatja az útját Erdélybe. Ott több helyszínen lesznek elszállásolva a búcsúra érkező látogatók, akiket külön szerelvények szállítanak majd. A vonaton lesz élő zenekar, lelki vezető és idegenvezető is, akinek a segítségével megismerkedhetnek a zarándokok azoknak a tájaknak a történetével, amelyeken az expressz áthalad.

A program az idén a megszokottnál is színesebb lesz: az utazók az érkezés utáni napon csatlakoznak majd a közel félmillió zarándokhoz, akik elindulnak a nyeregbe, a csíksomlyói búcsúba. Az ottani színes forgatag mellett június 4-én kopjafaállítással emlékeznek a trianoni békeszerződés szomorú évfordulójára Mádéfalván. Másnap újból csatlakozik egymáshoz a két vonat, és együtt indulnak vissza Kolozsvár, Nagyvárad és Debrecen érintésével Budapestre, ahonnét a Csíksomlyói Expressz egyedül folytatja útját a Dunántúlra.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez