Nemmel szavaztak a nukleáris energiára Svájcban

Az ország energiarendszere jelentős átalakulás előtt áll, megújuló energiaforrásokra cserélik hamarosan az elöregedő atomreaktorokat.

A svájciak 58.2 százaléka szavazott a nukleáris energia kivonásáról a vasárnapi népszavazáson. Az ország 26 kantonja közül mindössze négyben tették le a voksukat az atomreaktorok további működése mellett, ami a zöldek szerint történelmi jelentőségű lépés: “Svájc végre belép a 21. századba az energiaelőállítás területén” – mondta a Zöld Párt parlamenti képviselője az RTS televíziós társaságnak.

000wind2
Az átállást nem sokkal a fukusimai atomkatasztrófa után kezdeményezték az országban, a svájci kormány akkor eldöntötte, hogy fokozatosan leépíti az atomreaktorokat. A népszavazás eredménye pedig azt mutatja, hogy ezt a közvélemény nagy része is támogatja. Az új energiastratégia ellenzői elsősorban a költségek miatt aggódnak, szerintük ugyanis jelentős mértékben megterheli majd a családok költségvetését, ha kivonják az atomreaktorokat az energiaelőállításból.

000sun

Az ország villamosenergia-szükségletének körülbelül egyharmadát fedezik most az atomerőművek. A 4 atomerőmű közül az elsőnek a leállítását már 2019-ben megkezdhetik, vele párhuzamosan pedig elindul majd a szélerőművek, vízerőművek, naperőművek bővítése, valamint a geotermikus energia és a biomassza felhasználásának fejlesztése is.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez