Lelőtt elefánt nyomta agyon a híres dél-afrikai vadászt

Az 51 éves Theunis Botha Zimbabwéban vadászott a hétvégén, amikor rázuhant az egyik vadásztársa által lelőtt elefánt.

Az ismert vadász fizetővendégeket vitt vadászutakra már 30 éve. Pénteken Gwai falu közelében vezetett egy csapatot, amikor egy elefántcsordába keveredtek. A Netwerk24 híroldal szerint néhány állat támadásba lendült, mire Botha közéjük lőtt. De az egyik elefánt olyan közel került hozzá, hogy fel tudta emelni az ormányával. Ekkor a csoport egyik tagja lelőtte az állatot, amely a földre zuhant és agyonnyomta Bothát.

Az engedéllyel végzett elefántvadászat nem ütközik törvénybe Zimbabwéban, Botha halála azonban újra felszította a vitát a gyakorlatról. Sokan gondolják úgy, hogy nagyvadakra vadászni erkölcstelen.

Theunis Botha egyik barátja, C.J. Prinsloo, aki maga is vadász, a Facebookon emlékezett meg kollégájáról, de a rosszalló kommentek miatt törölte a bejegyzését. “Az emberek arról írtak, hogy jó, hogy meghalt, és ez nagyon felháborít.” Theunis Botha öt gyermeket hagyott hátra. C. J. Prinsloo azt mondta a brit Telegraph-nak, hogy minden alkalommal, amikor törvényesen lelőnek egy elefántot, annak húsával a környező települések lakóit táplálják. A vadászat más védelmezői azzal érvelnek, hogy a fejlődő országokban nagy szükség van a vadászturisták pénzére. Szerintük ráadásul a fajok megóvásában is segítenek a fizető vadászok, mert ahol engedélyezik a tevékenységüket, ott visszaszorul az orvvadászat.

A vadászat ellenzői ebben nem hisznek. A WWF, a világ legnagyobb civil természetvédelmi szervezete szerint az elefántok kifejezetten veszélyeztetett állatok, ma 415 ezer él belőlük vadon, míg száz évvel ezelőtt még 3 és 5 millió között volt a számuk.

Botha egyébként weboldala szerint Zimbabwe mellett Mozambikban és Dél-Afrikában kínált vadásztúrákat. A specialitása a kutyás vadászat volt lepárdra és tigrisre, de emellett még tucatnyi vadállat szerepelt a kínálati listáján, köztük pávián, sakál, hiéna és varacskosdisznó.

Theunis Botha két hónap alatt már a második ismert vadász, aki munka közben vesztette életét. Egy másik dél-afrikai, Scott Van Zyl, áprilisban tűnt el: maradványait később egy krokodilban találták meg. 

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez