Napok óta lövik a civileket Jemenben

A lázadó húszi fegyveresek és az elűzött Szaleh elnök hívei Taizban vették célkeresztbe a lakónegyedeket: több tucat civilt öltek és sebesítettek meg három nap alatt, köztük nőket és gyermekeket – közölte a jemeni emberi jogi minisztérium.

A jemeni emberi jogi minisztérium részletekbe menő jelentése szerint 3 éves áldozat is van. A vasárnap kezdődött vérengzésnek keddig 14 halottja és 22 sebesültje volt.

Az ország legnépesebb és stratégiailag legfontosabb városa (2,4 millió lakos) egyébként sincs könnyű helyzetben: kolerával, égbe szökő élelmiszerárakkal és végtelen áramszünetekkel kell megküzdeniük a lakóinak. Ezt súlyosbítják most a lakónegyedeket érő tüzérségi támadások, melyek ellen az emberek tehetetlenek – mondta az Al Arabiya hírtelevíziónak egy helyi lakos.

A kórházakban alig vannak gyógyszerek, így a súlyos sérültek sem jutnak hozzá a megfelelő segítséghez.

Közben a jemeni hadsereg kemény harcokban visszaszerezte az ellenőrzést több fontos Taiz környéki épület fölött. Több tucat orvlövészt űztek el a katonák, akik a városhoz vezető főúton nyomulnak előre.

Jemenben az Irán-barát síita húszi lázadók és Ali Abdullah Száleh volt elnök hívei, illetve a Szaúd-Arábia által támogatott és a nemzetközi közösség által elismert, Abed Rabbó Manszúr Hádi vezette kormány katonái harcolnak a hatalom megszerzéséért immár több mint két éve. Az al-Kaida és az Iszlám Állam fegyveresei kihasználják a kaotikus helyzetet, hogy megerősítsék állásaikat az ország déli részén.

A konfliktus középpontjában éppen a Szanaától 200 kilométerre fekvő Taiz áll, amely nemcsak Jemen kulturális fővárosa, de stratégiai helyen is fekszik.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez