10 év szünet után először virágzik több ezer lótusz Thaiföldön

A lótuszvirágzás ugyanolyan nevezetességnek számít a thaiföldi nemzeti parkban, mint Japánban a cseresznyevirágzás.

2007 óta nem volt példa olyan csodálatos lótuszvirágzásra a Khao Sam Roi Yot Nemzeti Park egyik taván, mint a mostani, amely mesébe illő környezetté varázsolta a thaiföldi mocsarat. A helyszínen, 3 órányi autóútra Bangkoktól korábban az aszály, valamint az erőteljes környezetszennyezés miatt szinte teljesen eltűntek a lótuszvirágok a víz felszínéről. 10 év kellett a természetnek a regenerálódásra, melynek eredményeként az idén több ezer virág jelent meg a tavon – írta az AFP.

000lotus2

A hír olvastán azonban hiába csillan fel a szeme az olvasónak, hiszen a látványban csak messziről gyönyörködhetnek azok, akik a helyszínre látogatnak. A nemzeti park igazgatósága ugyanis azt szeretné, ha a mostani állapot hosszú távon is fennmaradna, így arra kérték a turistákat és a helyieket is: maradjanak távol a törékeny lótuszvirágoktól. Legalábbis addig, amíg további információt nem kapnak – de legkevesebb a monszunidőszak végéig. Így segíthetik a környezet további regenerálódását.

000lotus

Thaiföld turizmusa az elmúlt tíz évben erőteljes átalakuláson ment keresztül, hiszen a külföldről érkező látogatók száma 13.8 millióról 32.5 millióra nőtt az említett időszakban. A természeti kincsek azonban megsínylették a hirtelen forgalomnövekedést, aminek az lett a vége, hogy a hatóságoknak kellett beavatkozniuk. 2016-ban például felmerült, hogy a híres Koh Tachai szigetére egyáltalán nem engednének be turistákat, de három másik, Phukethez közeli szigeten is korlátozásokat vezettek be a turisztikai tevékenységeket illetően.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez