Franciaország erős partneri kapcsolatot ajánlott Oroszországnak Szíriában

Erről Macron elnök beszélt Versailles-ban, ahol közös sajtóértekezletet tartott Vlagyimir Putyinnal. Az orosz elnök azt válaszolta, hogy a terrorizmus elleni harc számukra is abszolút prioritás, de ezt nehezen lehet elképzelni Szíriában Aszad elnök nélkül.

Trump Szaúd-Arábiában az Iszlám Állam mellett Iránt nevezte a terrorizmus fő támogatójának. Irán Szíria első számú katonai szövetségese. Az amerikaiak ragaszkodnak Aszad távozásához, a franciák nem. Macron elnök ugyanakkor hangsúlyozta: van egy vonal, melyet Aszad nem léphet át! Ez pedig a vegyi fegyverek alkalmazása. Párizs meg van győződve arról, hogy a szíriai kormánycsapatok időnként vegyi fegyvereket vetnek be ellenfeleikkel szemben. Egy ilyen gáztámadás után az USA büntetőakciót hajtott végre Szíriában. Ezt Franciaország támogatta.

Macron elnök nem hagyta szó nélkül, hogy választási kampányába beavatkoztak orosz hackerek is. Emiatt a Russia Today és a Szputnyik tudósítóját kitiltották a kampányból mint “orosz ügynököket”. Moszkva nyíltan Macron ellenfelét, Marine Le Pen asszonyt támogatta a választási kampány során. Putyin a Kremlben fogadta a francia szélsőjobb vezérét. Most Versailles-ban Putyin csak annyit mondott, hogy Marine Le Pen Oroszország barátja.

Szóba kerültek a szankciók is, melyeket az EU alkalmaz Oroszországgal szemben a Krím annektálása miatt. Ezeket Macron támogatja, míg Putyin a megszüntetésüket szeretné elérni. A francia elnök felajánlotta: találkozzon újra Putyin Porosenko ukrán elnökkel Normandiában.

Végül mindketten hangsúlyozták: fontos a jó viszony Párizs és Moszkva között egy olyan időszakban amikor mind az EU-t, mind Oroszországot fenyegeti a terrorizmus. Macron elnök hangsúlyozta: a melegek üldözése Csecsenföldön semmiképp sem segíti elő a két társadalom közötti megértést. Javasolta, hogy Németország mintájára hozzanak létre olyan társadalmi fórumot, mely nemcsak a vezetők, hanem a civil társadalom együttműködését is elősegíti Franciaország és Oroszország között.

Fotó: Versailles / Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez