A Trumpban csalódott Németország Kína felé fordul?

Rossz, nagyon rossz! – írta a Twitteren Donald Trump arról, hogy Németországnak óriási többlete van a kétoldalú kereskedelemben. A G7 csúcsértekezleten tetőpontra érkeztek a németek és az amerikaiak ellentétei. Ezt követően Merkel kancellár kijelentette: csak magunkra számíthatunk!

Németország kancellárja most Kína kormányfőjét látja vendégül, aki háromnapos európai körutat tesz. Csak Berlinbe és Brüsszelbe látogat el. Pekingben a látogatást megelőzően azt hangsúlyozzák: tavaly óta Németország legnagyobb kereskedelmi partnere Kína. Más oldalról nézve: Kína legnagyobb kereskedelmi partnere az Európai Unió. A kínaiak és németek közötti árucsere értéke tavaly 151,29 milliárd dollár volt. Ez a szám évről évre növekszik. Sem Pekingben, sem Berlinben nem szomorkodnak emiatt.

Németországnak hatalmas a presztízse Kínában, ahol az országot az Erény birodalmának nevezik. Utalva a németek közismerten precíz és törvénytisztelő magatartására. A gazdasági kapcsolatok is régiek: Németországnak is voltak területei a Mennyei Birodalomban. Például Csingtao kikötője, ahol a németek megtanították a kínaiakat sört főzni. Ma a Csingtao sör már világmárka. A Volkswagen az elsők között fedezte fel a kínai piacot. Sanghajban évtizedek óta gyártanak Volkswagen kocsikat. Hamarosan több Volkswagen készül majd a Mennyei Birodalomban, mint Németországban.

A német-kínai kormányfői találkozó tehát biztos alapokra épít. Az is összeköti Berlint és Pekinget, hogy miközben Trump korlátozni kívánja a szabadkereskedelmet és fékezni a globalizációt, addig mind Németország, mind pedig Kína kitart amellett, hogy mindenki számára kedvezőbb, ha nem az elzárkózást választja. Berlin után Brüsszelbe látogat Li Ke-csiang kormányfő, ahol részt vesz az EU-Kína tanács ülésén. 1998 óta ülésezik ez a tanács, azóta Kína hatalmas lépésekkel haladt előre. Peking is partnert keres a továbblépés érdekében és erre a célra az EU kiválóan megfelel – hangsúlyozza a kínai sajtó Li miniszterelnök háromnapos európai körútja kapcsán.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez