Japánban a nőket ne zárják ki a császári házból, ha közönséges földi halandóhoz mennek férjhez

Ezt a törvényjavaslatot terjesztik a parlament elé a főbb pártok a távol-keleti szigetországban. Mindez része annak a törvénycsomagnak, mely előkészíti az idős és beteg Akihito császár visszavonulását.

A császár egyik unokája nemrég jelentette be: férjhez kíván menni egyetemi csoporttársához, egy egyszerű japán honpolgárhoz. A jelenlegi törvény szerint a császári unoka ezzel automatikusan kizárja magát a császári házból. Utódai nem pályázhatnának a trónra. Csakhogy a férfi leszármazottak száma nagyon csekély a császári családban: két idős hercegen kivül mindössze egyetlen fiú van az unokák között. Rajta múlik tehát a császári dinasztia sorsa.

Japánban több, mint 2500 éve uralkodik a mostani dinasztia, ezért annak kihalása mélységes bánatot okozna az egész országban. Arról egyelőre nem lehet szó, hogy nőket is engedjenek trónrajutni, mert a konzervatív japán közvélemény ezt egyelőre nem fogadná el. Hiába hivatkoznak a női jogok védelmezői Angliára vagy Hollandiára, Japánban a többség csakis férfiút kíván látni az ősi trónon. Abban viszont bíznak a pártok, hogy a választók megértik: fennáll a császári család kihalásának a veszélye! Ezért nem szabad megfosztani császári jogaitól azt a nőt, aki közönséges földi halandóhoz megy férjhez. Fiú utóda ettől még lehetne császár – főként ha nincs más!

A császár nemzeti szimbólum Japánban. Valóságos hatalma nincs azóta, hogy Hirohito császárt az amerikaiak megfosztották döntéshozó pozíciójától a második világháború után. A japánok mégiscsak nagyon nehezen viselnék el a dinasztia kihalását – annál is inkább, mert ez emlékezteti őket az egész nemzet sorsára: olyan kevés gyerek születik a távol-keleti szigetországban, hogy az ország lakossága vészesen fogyatkozik, miközben a hatvan feletti népesség aránya drámai mértékben növekszik Japánban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez